Bandièra01 1180x150: Comuna de Tolosa

Actualitats

La tectonica de las placas tanben provòca d’edats de glaç

Lo ligam entre lo clima e cèrts procèsses geologics èra ja estat descobèrt. Ara, totun, es estat demostrat qu’una glaciacion es ligada al cicle de carbòni dels oceans

La tectonica de las placas tanben provòca d’edats de glaç
La tectonica de las placas tanben provòca d’edats de glaç | Ferenc Hoffman

Los cercaires an descobèrt ara que la tectonica de las placas tanben pòt entraïnar de periòdes de glaç. Lo cambiament quimic de las ròcas de silicat es un element clau pendent lo cicle del carbòni. Del mai i a de carbòni dins las ròcas, del mai bas es lo nivèl de CO2 de l’atmosfèra, e aquò permet de melhorar lo clima. E i a encara un autre mineral qu’a tanben un ròtle clau dins aquel procés.

Lo ligam entre lo clima e cèrts procèsses geologics èra ja estat descobèrt. La temperatura de la planeta es consequéncia del gas carbonic de l’atmosfèra. Sens emissions de CO2 los principals factors que regulan la quantitat de CO2 atmosferic son los volcans, lo cambiament del nivèls de silicats e l’aclapament del carbòni organic.

Lo primièr factor provòca de CO2, los autres dos pòdon ajudar a retirar de carbòni de l’atmosfèra pendent de longs periòdes. Car lo carbòni a totjorn cambiat long de l’istòrica geologica de nòstra planeta. Es per aquò que lo clima del Mond càmbia. E n’i a pas cap d’autra rason.

Ara, totun, es estat demostrat qu’una glaciacion es ligada al cicle de carbòni dels oceans. Quand la siá composicion quimica cambièt. E aquel cambiement tanben a una relacion amb los tipes de ròcas a respècte dels climas umids e cauds.

E tanben es estat demostrat que cèrts eveniments tectonics de regions tropicalas e un clima pus fred son restacats. Son d’eveniments tectonics que se tenon pendent los procèsses d’obduccion, resulta d’una collision.

Quand dos continents s’apròchan, l’ocean demòra barrat pr’amor de la subduccion. Just abans lo truc continental cèrtas jaças de l’escòrça oceanica son arrancadas amb de ròcas maficas e ultramaficas. Que formaràn d’ofiolitas.

 

De minerals venguts carbòni

 

La transformacion de las ròcas ofiolitas per la pluèja amb de CO2 provocarà la naissença de bicarbonats, çò que consuma fòrça CO2 de l’atmosfèra. Lo bicarbonat finirà al fons de l’ocean e i formarà de ròcas carbonatadas. E aquò ajuda a reglar lo clima mondial.

Ara, un nòu estudi, publicat dins lo numericNature Geoscience, confirma qu’aquela reaccion es pas la sola que permeta de capturar de CO2. La transformacion dels ofiolitas produch tanben d’argelas e d’esmectita, un mineral que pòt provocar de cambiaments climatics.

Amb de simulacions informaticas los cercaires del MIT (Massachusetts Institute of Technology) an remarcat que de grandas quantitats d’esmectitas èran produchas pel procès d’obduccion terrèstre. L’estructura d’aquestas argilas permet d’incorporar de CO2 organic que proven d’organismes mòrts.

D’un biais abitual lo carbòni organic es manjat per de bacterias que produson de CO2 que torna dins l’atmosfèra. Es lo cicle del carbòni. Mas se l’esmectita demòra capturada, lo protegís de las bacterias. E, en luòc de tornar dins l’atmosfèra, rèsta al fons dels depauses marins oceanics. E aquò, pendent de milions d’annadas, pòt influenciar lo clima del Mond. (Legissètz la seguida).

 

 

 


Aqueste article es publicat dins Sapiéncia, la revista occitana de divulgacion scientifica, amb la quala Jornalet a un acòrdi de cooperacion. Podètz legir l'article entièr aicí.

Jornalet es possible gràcias al sosten economic e jornalistic dels legeires e benevòls. Se lo podètz sosténer en venent sòci dels Amics del Jornalet o de l'Associacion ADÒC, o tot simplament en fasent un don, atal contribuiretz a far un mèdia mai independent e de melhora qualitat.

Comentaris


I a pas cap de comentari

Escriu un comentari sus aqueste article