Bandièra01 1180x150: Comuna de Tolosa

Actualitats

Tornarmai nos fan avançar l’ora

Dins la nuèch d’uèi dissabte a deman dimenge, a doas oras seràn dirèctament tres oras

| Musicaline / Wikimedia Commons

Un còp de mai, nos faràn avançar d’una ora nòstres relòtges e mòstras per intrar dins l’orari d’estiu. Aital, dins la nuèch d’uèi dissabte a deman dimenge, a doas oras seràn dirèctament tres oras. Aquò permetrà d’aver mai d’oras de lutz pendent la jornada.
 
Las mòstras e los relòtges se mòvon a l’encòp gaireben dins tota Euròpa. Aquò comencèt a partir de la crisi del petròli de 1974, quand qualques païses decidiguèron de cambiar l’orari per aprofechar la lutz del solelh e consumar mens d’electricitat. Dempuèi 1981 aquel cambiament orari es una nòrma de l’Union Europèa.

Amb aquesta practica, l’ora oficiala es en estiu de doas oras de mai que l’ora solara, mentre qu’en ivèrn es d’una ora de mai.

 

Escart entre l’ora sociala e l’ora naturala

 

Per adobar aquel “escart entre lo relòtge social e l’ora naturala”, l’Aliança pel Temps Natural prepausa de tornar a l’orari del solelh, çò qu’en Occitània seriá de se fixar sul fus orari UTC (Valadas inclusas, malgrat lo fach que gaireben tota Itàlia se deuriá fixar al fus UTC+1). Actualament, los estats francés e espanhòl son a una ora de diferéncia del solelh, e a doas oras a l’orari d’estiu.

 

L’ora actuala ven dels nazis

 

Lo 7 de març de 1941, lo govèrn franquista d’Espanha ordenèt de cambiar l’ora oficiala per que s’acordèsse amb l’ora d’autres païses europèus, que l’Alemanha nazi i venián d’impausar l’orari alemand. A la fin de la Segonda Guèrra Mondiala, totes los estats que foguèron ocupats pels nazis mantenguèron l’orari centreuropèu, un orari que lo jonguèron Andòrra, Gibartar e Mónegue. Portugal e lo Reialme Unit servèron l’ora de diferéncia

Jornalet es possible gràcias al sosten economic e jornalistic dels legeires e benevòls. Se lo podètz sosténer en venent sòci dels Amics del Jornalet o de l'Associacion ADÒC, o tot simplament en fasent un don, atal contribuiretz a far un mèdia mai independent e de melhora qualitat.

Comentaris

.t.
1.

Per 7 meses !
Pr'aquò, be saben que HÒRT distòrba lo cicle circadian, que sol regis lo còs !
Mès la santat , rai ! los sòus son mei importants ...
Lo biais de vìver actuau crèi se poder "liberar" de la natura , la mespresar .. mès era, un jorn se revenja., hèi pagar .... lo còs va mau .. shens explics..

  • 1
  • 0

Escriu un comentari sus aqueste article