Bandièra01 capçalera  1180x150: Botiga

Actualitats

crotz-tolosaCreated with Sketch.Gasconha

La Passem 2024, a duas setmanas de començar

Los bearnés de París que preparan ua purmèra estapa simbolica au Parc Montsouris, mentre que la corsa principau e va començar lo 30 d’abriu a Tarba

Los bearnés de París que preparan ua purmèra estapa simbolica au Parc Montsouris, mentre que la corsa principau e va començar lo 30 d’abriu a Tarba
Los bearnés de París que preparan ua purmèra estapa simbolica au Parc Montsouris, mentre que la corsa principau e va començar lo 30 d’abriu a Tarba | Ligams

Tèxte legit

Ua estapa simbolica de La Passem, la corsa en Gasconha qui he vàler la lenga occitana, que s’aprèstan a préner plaça au còr de París, çò rapòrta La République des Pyrénées. Qu’ei un rescontre preparat peus bearnés qui demoran a la capitau de França entau dimenge 29 d’abriu qui arriba au Parc Montsouris, a 10h deu matin. L’amassada que vibrarà au ritme de las cantèras a partir de mieidia.

La corsa principau que’s debanarà deu 30 d’abriu au 4 de mai, e que va religar Tarba au Mont de Marçan. Qu’aurà un itinerari de 1100 km per cinc departaments, en auherint atau ua vertadèra preséncia de l’occitan dens los parçans e vilatges qui va traversar. Aquera corsa, iniciada en 2018 per l’associacion Ligams, qu’a la mission de méter en lutz e promòver la lenga occitana, shens competicion ni cronomètre, mes dens un ambient conviviau e inclusiu.

Joan Breç Brana, deu Congrès Permanent de la Lenga Occitana, qu’a soslinhat au medish jornau l’importància d’aquera corsa de relhèva entà la promocion e la preservacion de l’occitan de Gasconha. Com responsable deu pòl “lenga e societat”, qu’ei a las prumèras lòtjas entà observar las dinamicas lingüisticas qui faiçonan lo païsatge culturau contemporanèu.

Au moment on las lengas minorizadas lutan entà la lor subervivéncia, aquera corsa que representa un engatjament hòrt. Dab mei de 200 benevòls implicats dens l’organizacion de l’eveniment, La Passem 2024 que s’assolida annada après annada com ua de las hèstas màgers dens lo calendèr occitan.

 


Àudio de Votz.eu

 

 

Jornalet es possible gràcias al sosten economic e jornalistic dels legeires e benevòls. Se lo podètz sosténer en venent sòci dels Amics del Jornalet o de l'Associacion ADÒC, o tot simplament en fasent un don, atal contribuiretz a far un mèdia mai independent e de melhora qualitat.

Comentaris


I a pas cap de comentari

Escriu un comentari sus aqueste article