Bandièra01 1180x150: Comuna de Tolosa

Actualitats

A la recèrca de l’ADN de la Mona Lisa

| Luca Di Ciaccio
La tomba de la familha de Lisa Gherdini, coneguda coma “la Gioconda”, foguèt dobèrta divendres passat a Florença per estudiar las rèstas de son marit e de sos filhs per e ne far una comparason genetica mejançant l’examen de l’ADN.
 
Aquela tomba se tròba dins la glèisa de la Santissima Anonciacion, al complèx de Santa Ursula de la capitala toscana, e conten las rèstas de Francesco di Bartolomeo del Giocondo e de sos dos filhs, segon Il Giornale de Florença. Aqueste serà lo darrièr examen d’una recèrca de dos ans.
 
A l’ora d’ara s’an trobat uèch esquelets que poirián èsser lo de la modèl de Leonardo da Vinci, per çò que cal las pròvas d’ADN de sos filhs per determinar quals son los òsses de la Gioconda. Aital se poirà reconstruir l’autentica cara de Lisa Gherardini per aver la certesa qu’es ben la femna mai enigmatica de l’istòria de l’art.
 
Al delà de las enigmas sus l’identitat del modèl, a la legenda qu’environa La Gioconda i cal apondre lo panatòri de 1911, las multiplas reproduccions que se’n son fachas, lo secrèt del sieu sorire, las multiplas òbras d’art que s’i son inspiradas… Tot aquò a fach que La Gioconda siá lo quadre mai famós del Mond, que cada an visitan de milions de personas al musèu Louvre de París.

Jornalet es possible gràcias al sosten economic e jornalistic dels legeires e benevòls. Se lo podètz sosténer en venent sòci dels Amics del Jornalet o de l'Associacion ADÒC, o tot simplament en fasent un don, atal contribuiretz a far un mèdia mai independent e de melhora qualitat.

Comentaris

Dr. Mendel Montpelhièr
1.

E espèron trobar quatitativament (mercés a de sciéncias experimentalas) una variabla qualitativa (subtilitat d'una expression fugidissa) ? Un còp recompausada la cara de Mona Lisa (en occitan, la dire aital pòt semblar un pauc subversiu…) qué ne trairàn ? La "quantitat de realisme" de'N Leonardo da Vinci ? Cossí dirà)n la part quantitativa de distància presa entre lo modèl reconstituït scientificament e lo pertrait artistica ? La part subrereala ? L'engenh ? La manca de precision ? De temps e de moneda gastats que tot aquò !!!

  • 1
  • 0

Escriu un comentari sus aqueste article