Bandièra01 1180x150: Comuna de Tolosa

Actualitats

crotz-tolosaCreated with Sketch.GasconhaVal d'Aran

Aran, 700 ans de Querimònia

A l’ocasion d’aqueste 700n anniversari que se festeja uèi, Jornalet vos ofrís una edicion especiala amb dos articles sus la Querimònia, e amb la tribuna d’opinion del Sindic d’Aran.


Lo 23 d’agost de 1313, lo rei Jaume II d’Aragon signava a Lhèida (Catalonha) la Querimònia, lo privilègi que configurèt e donèt de legitimitat als dreches istorics d’Aran. Lo rei ordenèt de compilar a l’escrich totes los usatges e las costumas araneses per lor balhar una vigor legala, e a l’encòp autrejava mai de privilègis e de dreches a las autoritats de la val. Per exemple, la Querimònia autrejava la liura e franca possession als araneses de lors bòsques e montanhas, de l’aiga, de la pesca e de la caça, e tanben qualques exempcions d’impòstes e mai la reconeissença del regim economic tradicional. Mas, sustot, la Querimònia liguèt Aran a la corona reiala de Barcelona, en evitant aital lo risc que la val tombèsse dins las disputas feudalas entre senhors.
 

Jornalet es possible gràcias al sosten economic e jornalistic dels legeires e benevòls. Se lo podètz sosténer en venent sòci dels Amics del Jornalet o de l'Associacion ADÒC, o tot simplament en fasent un don, atal contribuiretz a far un mèdia mai independent e de melhora qualitat.

Comentaris

Jòni Bigod Nio Iòrc
12.

#7 En cambiar "los araneses" per "los tolzans", arribam a de constats pariers amb los partits franceses e l'especulacion, tot i es ja a la sauça francesa.

  • 0
  • 0
Josèp Terrassa
11.

Que pènsi que a tots e'ns hè gai de hestejar aquera efemeride. Qu'esperi que lo pacte enter araneses e catalans aja longa vita. Òsca Aran e Occitania Grana!

  • 4
  • 0
Halhèr Les
10.

#3 Val d'Aran: occitan lengua oficiau. Imne oficiau: Aqueres montanhes. Drapèu oficiau: crotz occitana damb escut dera Val d'Aran

Comenge: francés soleta lengua oficiau. La Marsellaise solet imne oficiau. Era banèra tricolor solet drapèu oficiau.

QUI SON ES TRAÏDORS?

  • 11
  • 0
Xavier Vielha
9.

#3 Dilheu òc, pero en passar a formar part de Catalonha e dempús de Espanha ha permetut que engoan era parla gascona se conserve en Aran, çò que no passe ena resta de Comenge. E aquò ei ço més important.

  • 12
  • 0

Escriu un comentari sus aqueste article