Bandièra01 1180x150: Comuna de Tolosa

Actualitats

Obama demandarà al Congrès dels Estats Units l’autorizacion per atacar militarament Siria del temps que França es prèsta

Lo govèrn estatsunidenc assegura qu’a de pròvas per atribuir l’atac quimic al govèrn d’Al Asad. L’OTAN ditz que non participarà a un eventual atac militar. Anglatèrra a pas lo sosten parlamentari e França serà lo sol aliat dels Estats Units per far la guè

Lo president estatsunidenc Barack Obama anoncièt dissabte de ser que demandariá l’autorizacion del Congrès dels Estats Units per un atac militar limitat en Siria. Obama expliquèt que cal atacar lo govèrn de Bashshar Al Asad per arturar l’usatge d’armas quimicas contra la populacion innocenta. A anonciat tanben que l’atac es prèst per se far sul pic quand lo Congrès l’autorizarà. “Qual messatge donarem al Mond se daissam qu’un dictator tue de centenats o de milièrs de ciutadans innocents amb de gas?”, çò disiá Obama, que se mostrava convencut del besonh de protegir la seguretat globala e, tanben, la dels Estats Units.
 
Dins una intervencion als mèdias, de qualques 10 minutas, Obama a evocat l’esperit solidari de l’intervencion estatsunidenca dins la Segonda Guèrra Mondiala, en afirmar qu’a de pròvas irrefutablas que lo “dictator” Al Asad a emplegat d’armas de destruccion massissa contra lo sieu pòble. “Quin messatge mandarem al Mond se pòt enviar a la mòrt de centenats d’enfants sens pagar cap de prètz?”, çò se demandèt Obama.
 
Es per aquò que ditz qu’a presa la decision d’intervenir, e los caps militars estatsunidencs son prèstes per o far quand serà ora. “Pòt èsser deman, dins una setmana o dins un mes”, çò diguèt lo prèmi Nobel de la Patz.
 
Per contra, apondèt que pòt pas avançar sens l’autorizacion del Congrès, e per aquò portarà la question a la cambra parlamentària per cercar lo sosten politic.
 
Lo gabinet del president es pas tròp content per aquela decision, mai que mai en vesent la revirada del parlament britanic contra David Cameron, que l’a empedit de far la guèrra en Siria. Mas Obama considèra que “cal lo debat” e que cal prémer la comunautat internacionala, perque crei qu’en portant la question al Congrès dels Estats Units, la mena a la rèsta del Mond.
 
 
L’OTAN participarà pas a un eventual atac militar
 
Lo secretari general de l’OTAN, Anders Fogh Rasmussen, a escartat que l’Aliança Atlantica participe a un possible atac militar contra Siria, que per ara solament compta amb lo sosten dels Estats Units e de França. “Vesi pas cap de ròtle de l’OTAN en una responsa internacionala al regim”, çò afirmèt Rasmussen en una entrevista al jornal danés Politiken. Pasmens, lo secretari general de l’OTAN considèra qu’es una question ont ven als estats membres de decidir lor participacion en un eventual atac militar, pr’amor que “i a pas cap d’alternativa a una solucion politica negociada”. Segon Rasmussen, la comunautat internacionala deu respondre a l’usatge d’armas quimicas d’Al Assad contra la populacion.
 
 
L’ÒNU deu analisar las pròvas reculhidas
 
La còla de recercaires de l’ÒNU qu’arribèt sus plaça diluns passat, per examinar l’atac quimic dins de quartièrs près de Damasc, acabèt d’amassar de pròvas ièr, dimenge de matin. Ça que la, lo pòrtavotz de l’ÒNU, Martin Nesirky, precisava dissabte que i auriá pas cap de rapòrt preliminar, pr’amor qu’abans cal far las analisis scientificas. Nesirky diguèt que, e mai s’òm faguèsse çò de mai rapid possible, es un procès complèxe que se menariá a la sedença de l’Organizacion per la Proïbicion de las Armas Quimicas, a L’Aia (Païses Baisses).
 
L’oposicion acusa lo regim de Bashshar Al Asad d’aver tuat de centenats de personas amb de gas sarin la setmana passada. Per contra, lo govèrn acusa l’oposicion de n’èsser los autors.
 
 
Manifestacions contra la guèrra
 
De nombrosas protèstas contra l’intervencion en Siria se son debanadas pertot. Las mai reüssidas se debanèron a Washington davant l’Ostal Blanc, a Londres per mostrar lo refús de la societat britanica, e tanben a Francfòrt e Sydney.


França preparada per atacar Siria
 
França sembla dispausada del tot a far la guèrra en Siria. A la diferéncia de çò que se passa al Reialme Unit e als Estats Units, ont los parlaments dificultan l’atac, dins l’estat francés lo president de la republica a pas de besonh de l’autorizacion de l’Assemblada per l’ordenar. Aital François Hollande s’amassa uèi amb los maximals representants del govèrn e del parlament per preparar un debat dimècres a l’Assemblada Nacionala, que se farà sens vòte. Hollande cèrca oficialament lo consens maximal per un atac que los sondatges d’opinion presentan ges popular.
 
Ça que la, França esperarà la decision del Congrès dels Estats Units, que lo 9 de setembre deu decidir s’ataca Siria o pas. Lo Parlament britanic a ja enebit al primièr ministre de participar a una accion coma aquela.
 
Segon lo govèrn francés, es evident que l’atac amb d’armas quimicas contra la populacion civila lo faguèt lo govèrn sirian. Afirma que farà lèu public un dorsièr dels servicis secrets amb de pròvas. La participacion francesa a un possible atac seriá segurament aeriana, coma se passèt ja en Libia.

Jornalet es possible gràcias al sosten economic e jornalistic dels legeires e benevòls. Se lo podètz sosténer en venent sòci dels Amics del Jornalet o de l'Associacion ADÒC, o tot simplament en fasent un don, atal contribuiretz a far un mèdia mai independent e de melhora qualitat.

Comentaris

la trèva de Pèire Cardenal lo verai
3.

#1 'Arturar' (Coromines) e 'aturar' (Mistral) son ben de mots occitans, amb de sens un pauc diferents un de l'autre.
Lo diccionari de Mistral atèsta 'ges' davant un adjectiu: 'ges venjatiu, ges traite' (a l'article 'gens').

  • 1
  • 0
Arossard Aròs
2.

Que conariá las guerras ! De marriás jornaas en prevision...

Aürosament qu'en democracia lo pòble pòl far contrapés ! A... Bè non marcha pas en França ! Totun, lo Rei... non lo President (excusatz), decide soret de la guerra.

  • 8
  • 0
pèire cardenal
1.

un peçuc de lexicografia :arturar ? arrestar per ieu e non pas lo catalan aturar, los sondatges d'opinion presentan ges popular, non pas gaire popularfs; emplec de ges. as de sous ? non, n'ai ges (pas du tout) en ges de façon (d'aucune manière). ara sus lo fons, : de ges de façon, la punicion militari d'Obama e de son caporau Hollande pot èsser considerada coma una manifestacion vertuosa, mai es pulèu un acte de guèrra, preludi à una intervencion dirècte dins lo conflict .quand vesèm lo succès prodigios deis intervencions americanas en Afganistan, Iraq e LIbia, aquesta a creditar à Sarkozi e B. H. Lèvy, li a de qué estre inquiet coma un amolaire ! e visque la guèrra civil a perpetuitat !

  • 2
  • 5

Escriu un comentari sus aqueste article