Bandièra01 1180x150: Comuna de Tolosa

Actualitats

Chepic en Cevenas per la desforestacion

Una centrala termoelectrica del País d’Ais va cremar 40 milions de tonas de lenha de castanhièr cevenòl durant 50 ans

| Graham Chandler
Uèi, 20 de setembre, a 16h30 s’obrís a La Sala (Cevenas) una reünion d’informacion suls plans de prelevament de fusta, en particular de castanhièr, per alimentar la centrala termoelectrica de Gardana (País d’Ais).
 
Çò que s’apèla lo “projècte E.on” es pas un projècte mas una realitat, çò dison los vesins inquiets per la desforestacion de Cevenas. De fach, mentre qu’avançan las òbras de construccion de l’usina a Gardana, los talhs d’arbres en Cevenas van començar a la davalada.
 
Son d’informacions qu’arriban quand tot es ja en plaça, çò planhon los vesins cevenòls, que venon de saber que lor país es rebatejat “zòna de provesiment prioritari” perque fornirà de lenha a la centrala de termoelectrica. An previst de requerir 40 milions de tonas de lenha pendent 50 ans, çò que fa 800 000 tonas per an.
 
Las denóncias arriban tanben per las autoritats regionalas e departamentalas, qu’an consentit lo plan sens cap d’estudi d’impacte environamental.

Jornalet es possible gràcias al sosten economic e jornalistic dels legeires e benevòls. Se lo podètz sosténer en venent sòci dels Amics del Jornalet o de l'Associacion ADÒC, o tot simplament en fasent un don, atal contribuiretz a far un mèdia mai independent e de melhora qualitat.

Comentaris

pèire cardenal
1.

per quauqu'un qu'a d'uelhs per veire e un pauc de sens comun, es evident que nostrei forests e seuvas mediterraneanas son vengudas d'imensas "jungles ", onte lo boasc, la lenha serve de rfen, que se pot pas explotar, senon tot just un peçuc, e per ieu es una bona novèla qu'aquelei boscs de castanhier-que plus degun ramassa lei castanhas, qu'ei trop alassant, servon en quauquarten. Chepic o pas chepic, coma diatz en gasconha,quente poble siam que,, coma de bolets après la pluèia, totei lei cops neisson d'associacions de protestas e de contestas, qué que se fague, qué que se diga.? a la suelha, ai bordilhas lo principi de precaucion inscrich en letras d'aur dins la constitution per de vielhs malauts d'Alzheimer...

  • 0
  • 6

Escriu un comentari sus aqueste article