Bandièra01 1180x150: Comuna de Tolosa

Actualitats

“Rebellion electorala” en Alemanha

Certans electors cedisson lor drech a de ciutadans de païses europèus “afectats per la politica alemanda”

I a la percepcion, ben espandida, qu’es Alemanha amb sa primièra ministra Angela Merkel que dirigisson l’Union Europèa, a l’ora d’ara. Pr’amor d’aquò las eleccions alemandas de dimenge s’espinchan pas solament en Alemanha, mas dins tota l’UE e mai pus luènh. Un grop d’alemands, conscients de tot aquò, prepausa de cedir son drech de vòte a de ciutadans dels païses de la rèsta d’Euròpa que son “afectats per la politica alemanda”.
 
“En un mond globalitzat, la politica s’arrèsta pas a las frontièras dels estats. Per contra, si qu’o fa la democracia.” Amb aquela premissa, lo collectiu berlinés Egality a activat la campanha Rebellion Electorala per protestar contra la manca de democracia dins las politicas internacionala e mondiala e per demandar mai de democracia reala: “Perque la politica alemanda decidís sus la vida de las gents de tot lo Mond sens lor balhar la votz.”

La Rebellion Electorala, que se desvolopa a travèrs del ret social Facebook, s’inspira d’una idèa sorgida en Grand Bretanha en 2010 e que l’adoptèron certans israelians a las darrièras eleccions per cedir lor vòte a de palestinians dels Territòris Ocupats.

Jornalet es possible gràcias al sosten economic e jornalistic dels legeires e benevòls. Se lo podètz sosténer en venent sòci dels Amics del Jornalet o de l'Associacion ADÒC, o tot simplament en fasent un don, atal contribuiretz a far un mèdia mai independent e de melhora qualitat.

Comentaris

Francesc Barcelona
1.

Cal treure's el capell davant d'aquestes actituds tan avançades dels alemanys. Un gran poble crític i autocrític. Ein Grüss und danke!

  • 3
  • 0

Escriu un comentari sus aqueste article