Bandièra01 1180x150: Comuna de Tolosa

Actualitats

Se remembra lo Tractat dels Pirenèus en encerclant las institucions de Catalonha Nòrd

Lo Jorn de Catalonha Nòrd, que cada an clava la corsa de la lenga catalana nomenada Correllengua, e que revendica d’escafar lo Tractat dels Pirenèus, se celèbra uèi amb una crida a entornejar las institucions a Perpinhan.
 
Lo Tractat dels Pirenèus, signat per las monarquias francesa e espanhòla en 1659, simboliza la particion de Catalonha, la pèrda de las institucions pròprias en Catalonha Nòrd, lo començament de la descatalanizacion sistematica del país e la resisténcia de l’identitat catalana als divèrses regims franceses.
 
Ongan, vòlon far una cadena umana qu’entornege las bastissas de las institucions del país a Perpinhan, en seguissent l’estil de la Via Catalana de l’11 de setembre passat. Se passarà a 16h59 (ora simbolica en remembre de l’an 1659).
 
E mai, coma cada an, i aurà los actes davant lo Castellet, una marcha de tesas e un concèrt. Las celebracions contunharàn deman amb un debat a la Sala Aragon de l’Ostal de la Vila sus “Quina via nos cal seguir?” Aquel debat cèrca de far lo bilanç de las institucions del país e de presentar de revendicacions a las municipalitats e als conselhs general e regional. I participaràn la presidenta d’Òmnium Cultural, Muriel Casals, e aquela de l’Assemblada Nacionala Catalana (ANC), Carme Forcadell. O presentarà lo president de la Federacion de las Entitats de Catalonha Nòrd, Miquel Arnaudies.
 
Lo Tractat dels Pirenèus se passèt lo 7 de novembre de 1659, mas las celebracions se fan uèi pr’amor que dijòus èra pas un jorn feriat.

Jornalet es possible gràcias al sosten economic e jornalistic dels legeires e benevòls. Se lo podètz sosténer en venent sòci dels Amics del Jornalet o de l'Associacion ADÒC, o tot simplament en fasent un don, atal contribuiretz a far un mèdia mai independent e de melhora qualitat.

Comentaris

BOURDON Pau
3.

#1 "raça" ?

  • 0
  • 0
ilergeta Lhèida
2.

Si volem progressar l´unica opció es la unió entre Occitans i Catalans.
Es l´única opció d´avançar tant socialment, económicament i culturalment.

  • 7
  • 0
Ernèst Guevara Jr. L'Avana
1.

Lo tractat dels Pirenèus es una fotesa reiala francesa. Lo tractat de Maux-Paris n'es una autra, de la meteissa raça maldita, tant rielaista e francesa coma la primièra. Longa vida a la Republica dels Pirenèus occitano-catalans !

  • 6
  • 2

Escriu un comentari sus aqueste article