Bandièra01 1180x150: Comuna de Tolosa

Actualitats

Lo salariats an pres lo contraròtle de la television valenciana

La direccion a demissionat amassa, e la television ofrís tot çò que lor èra estat interdich fins que coparàn l’emission. Las manifestacions contra lo barrament son nombrosas

Los salariats de Canal 9, la television valenciana, mantenon las protèstas après l’anonci de barrament de Radiotelevision Valenciana (RTVV). Aprofièchan lo mèdia e l’espaci televisiu per far veire lor malcontentament sus aquela “decision politica”. Los informatius critican l’anonci del barrament d’RTVV e se met en question los arguments del president valencian, Alberto Fabra. Al delà se vòl mostrar cossí poiriá èsser estada una television publica de qualitat, s’en luòc de la censura del govèrn valencian foguèsse estada una television per totes.
 
Alavetz, a l’ora d’ara son a parlar amb de convidats qu’èran estats censurats e fan de connexions en dirècte per mostrar l’engatjament dels salariats d’RTVV amb la defensa de la lenga, la cultura, las tradicions e lo país. Es aital qu’avèm vist per lo primièr còp sus la television valenciana d’intervencions dels musicians d’Obrint Pas, del Sindicat dels Estudiants dels Païses Catalans, de politicians opausats al Partit Popular (que ten lo govèrn valencian), d’escrivans e d’autre mond restacats a la lenga e a la cultura del país.
 
“Pensam de contunhar fins a nos enanar al negre”, çò avertisson sovent los presentaires e los jornalistas pendent la programacion especiala.
 
La programacion a mostrat fins ara las reaccions al barrament, amb los vejaires de personalitats de la societat civila, que manifestavan lor refús de la  clavadura d’RTVV e l’importància del mèdia public per la lenga, la cultura e las tradicions pròprias del País Valencian. A l’ora d’ara emplegan coma sol logotipe l’etiqueta de Twitter “#RTVVNoEsTanca” (RTVV barra pas).
 
 
Demission de tota la direccion
 
Rosa Vidal, directritz generala d’RTVV, presentèt sa demission per manca de se fisar del govèrn valencian, segon çò que raportèron las agéncias. Demissionèt tanben la rèsta de la còla directiva, qu’acusa lo govèrn d’Alberto Fabra d’aver mentit dins lo comunicat qu’anonciava la decision de barrar l’entitat.
 
 
De milièrs de manifestants a Valéncia
 
De milièrs de manifestants, dont de salariats, de ciutadans e de representats politics e sindicals, empliguèron dimècres la Plaça de la Maire de Dieu de Valéncia contra la decision del president Fabra de barrar RTVV. Canal 9 i connectèt en dirècte. “Avèm reagit tard, tròp tard, benlèu, mas o avèm fach”, çò diguèt la presentaira del programa especial de Canal 9 comandat pels salariats.
 
Los manifestants demandavan la demission del president valencian, Alberto Fabra, e cridavan contra la censura.

Jornalet es possible gràcias al sosten economic e jornalistic dels legeires e benevòls. Se lo podètz sosténer en venent sòci dels Amics del Jornalet o de l'Associacion ADÒC, o tot simplament en fasent un don, atal contribuiretz a far un mèdia mai independent e de melhora qualitat.

Comentaris

Ricard Tarragona
3.

Això és una guerra cultural en tota regla capitanejada per la dreta espanyola mes rancia,aprofitant la crisi a la qual ells mateixos n'han dut,esclafen la tv(valenciana),creen lleis per destruir la cultura(Balears),només queda tancar tv3,per cert a valència ja fa temps que no la poden veure,jo em pregunto:això és democràcia?,aquest és el país que volen,destruin tot el que fa nosa,jo no vull pertànyer a aquests país no gens plural on ser diferent és sinònim de menyspreu,només ens queda resistir-nos, clar democràticament.......... fen una consulta i votan.però això tampoc ho permeten (enteneu ara mallorquins,valencians occitans perquè a Catalunya un milió i mig de persones vam fer una cadena humana)

  • 0
  • 0
pep valencia
2.

Taula de Filologia valenciana per RTVV
Visca el país valenciá i la llengua valenciana


Estem vivint una època convulsa, en una crisi econòmica que colpeja i denigra els més pobres i fa retrocedir els drets a la igualtat i la dignitat. En eixe marc, la situació valenciana és dramàtica. La desocupació està prop del 30 %. Hem perdut les entitats financeres. El finançament de la Generalitat és injust, fet que contribuïx a endeutar-la i dificulta les funcions socials. En la premsa, són contínues les notícies sobre corrupció i excessos, les quals afecten institucions públiques. Ara, arriba la voluntat de tancar la RTVV.
Taula de Filologia pensa que és hora de reaccionar com a poble, com a valencians. És hora que RTVV funcione com a servici a la societat: en llengua, en informació, en estructuració social, en fer costat a les iniciatives que donen benestar psicològic i material. Proposem que les Corts aprofiten la situació actual per a elaborar una proposta que, eliminant els excessos (en sous, en persones entrades sense oposició, en favoritismes), possibilite una RTVV transparent i independent del Govern, com hauria d´haver sigut des del principi. Una televisió en què tant els treballadors com els directius tinguen un sou digne però mesurat, de manera que busque treballar-hi qui senta satisfacció servint al poble valencià. Una televisió centrada en el potenciament de la part positiva de la societat valenciana i en la solució de problemes socials. Una televisió en què la major part dels valencians ens pugam sentir identificats. Una televisió que no faça sentir vergonya de ser valencians, ans al contrari: orgull.
Els pobles vitals saben transformar les adversitats en accions positives. Si els valencians volem, podem començar a eixir del pou en què estem afonant-nos. La RTVV és fonamental per a presentar el valencià com a una llengua digna, que hauria de formar part de la personalitat de cada valencià. La televisió és fonamental per a elaborar i divulgar un model lingüístic identificador com a valencians, assimilable i divulgable. La televisió és fonamental per a que, des de Vinaròs a Oriola, ens sentim un poble unit, i tingam la voluntat de dirigir el nostre futur. La televisió és fonamental per la raó que, per a molts valencians castellanoparlants, és l´únic contacte amb el valencià.
Per eixes raons, esperem que es posen d´acord els membres implicats en el manteniment, renovació i adequació de RTVV. Està en joc la dignitat i el futur del poble valencià. És hora de soterrar els egoismes. És hora d´abandonar els triomfalismes i deixar de servir glòries a canvi d´humiliacions. És hora de trencar el divorci entre el carrer i els polítics. És hora de mostrar, amb fets positius i constructius, la voluntat de vertebrar i millorar la societat valenciana.
Tenim una confiança profunda en els valencians: en la nostra capacitat de treball, de respecte, de solidaritat i d´entesa. Si els partits polítics de les Corts responen a la noblesa i l´honradesa dels vells llauradors valencians, sabran posar el bé comú del poble valencià per damunt de tot.
Abelard Saragossà
10.11.2013 | 05:30

  • 3
  • 0
Crovet
1.

Una leiçon de coratge dels valencians, de que inspirar per resistir quora l'estat cerca de demesir o de gardar reducha la preséncia de l'occitan dins los mèdias publics.

  • 7
  • 0

Escriu un comentari sus aqueste article