Bandièra01 1180x150: Comuna de Tolosa

Actualitats

Un reportatge sus la fièra de las armas de París, per dedins

“Welcome to the Real World”, es un filmet de sèt minutas que mòstra totas las fàcias e las dinamicas d’Eurosatory 2012

París es pas solament un referent mondial de la mòda e de l’art, mas es tanben la capitala de las armas e de l’armament. Cada dos ans i fan una de las fièras mai importantas del sector, Eurosatory. Dins la darrièra edicion d’aquela fièra bellica, en 2012, lo director Lalo García e la productritz Txell Sabartés i anèron per far un reportatge de sèt minutas entitolat “Welcome to the Real World”. Lo filme sarra l’espectator del “crusitge del comèrci de las armas amb lo vejaire freg, calculaire e de còps frivòl d’aqueles que ne fan comèrci e tanben usatge”.
 
L’organizacion pacifista catalana Fundipau, que collabòra a la difusion d’aquel reportatge, descriu lo filmet coma “un retrach d’Eurosatory, una fièra comerciala ont se mòstra las nòvas tendéncias e las innovacions d’una indústria que maneja de miliards de dolars”. Los autors dison encara mai: “los retraches mòstran l’exterior de çò que se pinta, mas rebaton tanben una realitat interiora”. Una realitat coma la dels vesitaires d’Eurosatory: de govèrns, d’armadas e mai de collectius que i van quèrre d’informacions “per èsser estonats, per èsser impressionats, per crompar e vendre… d’armas”.
 
“La venda de las armas es entièrament estenduda dins lo Mond e, fins fa gaire èra impunida de contraròtles e regulacions”, çò dison los representants de Fundipau. “Tre ara, amb lo Tractat sus lo Comèrci de las Armas que ven de s’aprovar e qu’es en procès de ratificacion, cal esperar que las transaccions de las armas dependràn del respècte dels dreches umans. Mas encara i a plan de camin de far”.  
 
 

Jornalet es possible gràcias al sosten economic e jornalistic dels legeires e benevòls. Se lo podètz sosténer en venent sòci dels Amics del Jornalet o de l'Associacion ADÒC, o tot simplament en fasent un don, atal contribuiretz a far un mèdia mai independent e de melhora qualitat.

Comentaris


I a pas cap de comentari

Escriu un comentari sus aqueste article