Bandièra01 1180x150: Comuna de Tolosa

Actualitats

Un Monde XIII: Austràlia-Nòva Zelanda!

| Maori Team
La finala de la Copa del Mond 2013 serà lo revenge de la finala 2008! Cangorós e Kiwis an capitat de manténer lor supremacia entre totas las nacions que participavan an aquela competicion d’un nivèl excepcional. Dins l’estadi mitic de Wembley, butats per tot un pòble, los angleses pensavan plan de trapar la fòrça per véncer los òmes en negre. Lo mens que podèm dire es que se’n manquèt de gaire! Aquela mièja finala aurà tenguda totas las espèras. Engatjament fisic fenomenal, velocitat, inspiracion fins al gèni, e un suspens a mancar s’estavanir! A trenta segondas de la fin los òmes de la reina son davant,18-14. Gaitan totes las segondas del cronomètre filar cap a lor sòmi. Placan, tenon lo còp davant los darrièrs còps de lanças dels òmes del Pacific, se dison qu’i son, que tenon lor finala dins lor país. Lo Sam Burges es elegit òme de la partida... Infernal dins la zòna del mièg lo pilar aurà regisclat sul jòc de la debuta a la fin. Totes los ingredients son dins Wembley, lo topin es prèst a espetar per festejar la còla nacionala e viure la setmana seguenta una finala de Copa del Mond tant esperada. Los cants montan, la reina se vei ja a Manchester a tocar la man de sos jogaires per la ceremònia protocollària… 39’40”: pet de tron dins Wembley! Darrièra palma pels Kiwis a mens de 20 mètres de l’enbut, una passa, dos croquets sortits tot dreit dels infèrns… Lo diable a causit los traits del Kiwi Shaun Johnson per jogar un plan maissant torn a Anglatèrra tota! Remenats per una còla anglesa magnifica de generositat pendent mai de 79 minutas, los Kiwis ganhan 20-18! Exultan del temps que los òmes en blanc se prenon lo cap e mesuran ja çò que venon de mancar. Un final crudèl de segur mas magnific!
 
La segonda mièja finala aurà per contra virat pro rapidament a la passejada de santat pels Cangorós. La resulta finala de 64 a 0 daissa efectivament gaire de plaça pel dobte! Superiors dins totes los domenis del jòc, los australians an perfièitament contrarotlat de fijians volontaris mas tròp corts per resistir. La còla d’Austràlia perseguís en montar son nivèl de partida en partida e per aquela mièja finala an volgut rementar a totes los que los pensavan mens fòrts ongan qu’èran mai que jamai dins lo còp. Amb la frejor del borrèl se son aplicats a trucar sus la còla fijiana pendent 80 minutas. Regulars, inspirats e sens pietat cap, los australians an ganhat lor plaça per la finala. Son venguts en Euròpa per s’ofrir un revenge. Son en finala, lor objectiu se sarra mas es pas encara ganhat! La finala de dissabte que se jogarà dins Old Trafford a Manchester veirà s’opausar çò que se fa de melhor sus la planeta rugbi. Los Kiwis tenon encara lo trofèu, los Cangorós lo vòlon recuperar. Degun coneis pas encara lo campion mas de segur, serà polit!
 



Joan-Francés Albèrt

Jornalet es possible gràcias al sosten economic e jornalistic dels legeires e benevòls. Se lo podètz sosténer en venent sòci dels Amics del Jornalet o de l'Associacion ADÒC, o tot simplament en fasent un don, atal contribuiretz a far un mèdia mai independent e de melhora qualitat.

Comentaris


I a pas cap de comentari

Escriu un comentari sus aqueste article