Bandièra01 1180x150: Comuna de Tolosa

Actualitats

70% dels catalans vòlon un estat per Catalonha

Segon un sondatge del Centre d’Estudis d’Opinion (CEO), lo sosten a un estat catalan arriba a 70%. ÈRC vendriá primièra fòrça, un pauc en dessús de CIU, del temps que C’s poiriá èsser lo primièr dels partits unionistas

Segon un sondatge d’opinion, l’autonomisme en Catalonha es dins son nivèl mai bas, del temps que la revendicacion d’un estat catalan se consolida a 70%, dos meses après la Via Catalana per l’independéncia. Aquò es una de las conclusions principalas del tresen baromètre 2013 del Centre d’Estudis d’Opinion (CEO), que se publiquèt divendres passat. Lo CEO detècta un grand avantatge per l’“òc” a l’independéncia de Catalonha dins lo cas d’un referendum qu’aja doas responsas (òc e non) e pronostica qu’Esquèrra Republicana de Catalonha (ÈRC) superariá Convergéncia e Union (CIU) se se convoquèsse d’eleccions al Parlament catalan.
 
Se la question d’aquel referendum aguèsse de multiplas responsas, quant a quin modèl preferirián los catalans per Catalonha, los partisans de la comunautat autonòma serián 18,6%: aperaquí la mitat de fa tres ans. Los partisans d’un estat catalan fregan la linha de 70%, dont 48,5% vòlon un estat independent e 21,3% voldrián la creacion d’un estat catalan dins una Espanha federala, es çò que se nomena “la tresena via”.
 
En cas d’una question dirècta d’“òc” o de “non” a l’independéncia, 54,7% dison que votarián en favor del temps que 22,1% votarián contra, 15,7% s’abstendrián e 8% dison que sabon pas çò que dirián. I a una majoritat independentista entre los votants de CIU, ÈRC, ICV e CUP, e una majoritat unionista entre los votants del PSC, del PP e de C’s.
 
La question que pòrta de sostens mai nauts es se Catalonha deuriá recobrar e gerir totas las taxas que se pagan dins lo país. 77,7% s’i mòstran favorables e 15,4% contra. Dins aquel cas, e al delà dels votants de CIU, ÈRC, ICV e CUP, tanben los del PSC i son majoritàriament (64%) en favor. Quitament 38% dels votants de C’s son per la gestion catalana de las taxas.
 
Per rapòrt als resultats electorals, lo CEO pronostica qu’ÈRC vendriá la primièra fòrça del Parlament de Catalonha se se faguèsse d’eleccions, en tot capitar entre 37 e 39 sètis, davant CIU que n’atenheriá entre 34 e 36. C’s poiriá èsser la tresena fòrça (15-17) amb lo PSC (14-16). Darrièr i auriá lo PP (13-14), ICV (12-14), e la CUP que doblariá sos resultats (6-7).
 
Amb aqueles resultats, lo blòc sobeirainista auriá de tres parts doas del Parlament, amb un interval d’89 a 96 deputats, mentre que los unionistas atenherián entre 42 e 47 sètis. A l’ora d’ara, los partits favorables a la sobeiranetat de Catalonha an 87 deputats mentre que los que son contra n’an 48.
 
Lo sondatge del CEO mòstra tanplan que l’identitat catalana despassa l’espanhòla. 31,3% se declaran “solament catalans”, 26,6% se declaran “mai catalans qu’espanhòls”, 33,3% dison que son “tan catalans coma espanhòls” e 6,5% se declaran “solament espanhòls”.
 
 
 
 
 
 
Aqueste article es adaptat de Nationalia, amb qui Jornalet a un acòrdi de cooperacion.
 

Jornalet es possible gràcias al sosten economic e jornalistic dels legeires e benevòls. Se lo podètz sosténer en venent sòci dels Amics del Jornalet o de l'Associacion ADÒC, o tot simplament en fasent un don, atal contribuiretz a far un mèdia mai independent e de melhora qualitat.

Comentaris

marta
11.

Nuria: Escribe en español. Ou écrivez en Français. O en occitan. En el que sàpigues escriure amb una mínima correcció, però no maltractis així el català.

  • 0
  • 0
Manjacostel Muret
10.

#4 excusa de J Bodon.en 1941d'una poesia seuna que se titola "aquel jorn sabi que vendrà"

  • 4
  • 0
Manjacostel Muret
9.

#4 de J Bodon.

  • 3
  • 0
Pirolet
8.

#5 Ai! Nurita, Nurita! Això que feu, a França se'n diu "la méthode Coué" . Fins i tot espanyolitzeu el vòstre nom: Nuria en lloc de Núria! A la Verge de Núria se li deu posar la cara vermella de vergonya aliena. Pòt seguir si li agrada però no es pas en negar l'evidéncia que es crea una realitat.

  • 6
  • 0
Montserrat Barcelona
7.

#5 Llavors no hi hauria cap problema en fer una consulta, oi?

  • 12
  • 0

Escriu un comentari sus aqueste article