Bandièra01 1180x150: Comuna de Tolosa

Actualitats

Un deputat soís a creat un grop parlamentari romanch per refortir lo ròtle de la lenga

Lo romanch foguèt reconegut coma la quatrena lenga oficiala de Soïssa en 1996

| Martin Candinas
Lo deputat Martin Candinas ven de crear per lo primièr còp un grop parlamentari romanch dins l’Assemblada Federala de Soïssa. Segon çò qu’explica la Radiotelevision Soïssa Romancha, Candinas vòl que lo grop servisca a refortir la preséncia de la lenga en Soïssa, que malgrat que siá oficiala dins las institucions federalas dempuèi 1996, abitualament a mens de preséncia que las autras tres lengas oficialas (alemand, francés e italian). Aital, Candinas vòl que lo grop servisca a far prene consciéncia als parlamentaris soïsses que lo romanch “es quicòm mai que lo folclòre”.
 
Lo romanch se parla sustot als Grisons. Es lenga oficiala d’aquel canton amb l’alemand e l’italian, e s’ensenha dins las escòlas. La pression de l’alemand li a fach pèrdre de parlants e de territòris long dels sègles. Dins lo recensament de l’an 2000, 60 000 soïsses diguèron qu’emplegavan la lenga abitualament, dont 35 000 declarèron que lo romanch èra la lenga que parlavan melhor.
 
 
 
 
 
Aqueste article es adaptat de Nationalia, amb qui Jornalet a un acòrdi de cooperacion.

Jornalet es possible gràcias al sosten economic e jornalistic dels legeires e benevòls. Se lo podètz sosténer en venent sòci dels Amics del Jornalet o de l'Associacion ADÒC, o tot simplament en fasent un don, atal contribuiretz a far un mèdia mai independent e de melhora qualitat.

Comentaris

Loba
1.

Molt bona iniciativa. El romanche, encara que sigui una de les quatre llengües oficials de Suïssa, és massa poc utilitzat.

  • 1
  • 0

Escriu un comentari sus aqueste article