Bandièra01 1180x150: Comuna de Tolosa

Actualitats

Lo govèrn espanhòl enebís practicament l’avortament

Lo conselh dels ministres de l’estat espanhòl aprovèt divendres passat un nòu projècte de lei qu’enebís completament l’avortament, levat se la prenhesa es perilhosa per la santat de la maire o se l’embrion es la consequéncia d’una violacion. De mai, aquela legislacion introdutz la possibilitat d’“objeccion de consciéncia” pels mètges de la santat publica que vòlgan pas practicar un avortament per de rasons ideologicas, moralas o religiosas.
 
Fins ara las femnas podián avortar fins a la 14a setmana de gestacion sens o justificar, mas ara l’avortament quita d’èsser un drech de las femnas. Amb aquò Espanha recuèla de 30 ans o mai.
 
Dins una conferéncia de premsa, lo ministre espanhòl de la justícia, Alberto Ruiz Gallardón, diguèt qu’aquela nòva lei èra “un engatjament electoral”.
 
L’Associacion de las Clinicas Acreditadas per l’Interrupcion Volontària d’Emprenhament (ACAI) denóncia que los mecanismes burocratics, que los introdutz lo govèrn espanhòl dins aquela lei, alongan lo procès a mai de 14 setmanas, lo tèrme permés per avortar en cas que se compliscan las condicions per o poder far; aquestas condicions, segon l’ACAI, son “practicament impossiblas de complir”.
 
De son costat, lo collectiu dels Jutges per la Democracia (JPD) critica tanplan la nòva lei de l’avortament en considerar que mena los espanhòls a de “tempses preconstitucionals”. Segon JPD, aquela reforma es “innecessària”, e s’acusa lo ministre de la justícia de “pagar son tribut a certans grops de pression, coma la ierarquia eclesiastica”.
 
Tot bèl just, la Conferéncia Episcopala Espanhòla (CEE) a anonciat qu’aquela lei es “mens marrida” que la precedenta. De son costat, l’organizacion integrista catolica Forum de la Familha a qualificat la lei de “melhorament substancial” e de pas cap a “una legislacion engatjada per la vida”. Al delà, demandan que se “centre la repression penala suls professionals e non sus la femna”.
 
Lo Partit Popular deurà emplegar sa majoritat absoluda per far avançar aquela lei, que compta amb l’oposicion de totes los autres partits politics. Lo Partit Socialista s’es engatjat a l’arturar quand arribarà al poder.
 
De manifestacions de protèsta plan nombrosas se son debanadas dins las principalas vilas de l’estat espanhòl, davant las delegacions del govèrn e las sedenças del Partit Popular.

Jornalet es possible gràcias al sosten economic e jornalistic dels legeires e benevòls. Se lo podètz sosténer en venent sòci dels Amics del Jornalet o de l'Associacion ADÒC, o tot simplament en fasent un don, atal contribuiretz a far un mèdia mai independent e de melhora qualitat.

Comentaris

carles la costera pais vcalencià
4.

l'avortament és sempre recriminable. llevat de casos concrets on la mare oel fetus estàn en perill.
La biologìa ho corrobora, hi ha vida diferent de la mare des d'el primer moment de la fecundació-
Les dones que reclamen ser lliures i que volen fer el que volen amb el seu cos ... està bè,però el cos del xiquet ja no es cosa d'elles només, la societat déu protegir el fetus, des d'el primer moment

  • 0
  • 2
Emili Cioran Oltratomba
3.

Aver comés totes los crimis a despart d'aquel d'èsser paire…

  • 0
  • 0
Guilhabèrt de Castre Montsegur
2.

Amics de Dieu, sòrres e fraires bons crestians. Anètz pas mai vos refugiar en Espanha se los Franceses vos secutan, ja qu'auràn leu restablit lo tribunal d'inquisicion, partits coma o son !

  • 2
  • 0
Lutz
1.

Las qu'an los mejans aniràn al nord dels Pirenèus, las autras, las pauretas, dins la clandestinitat, tota dangierosa qu'es. :(

  • 11
  • 0

Escriu un comentari sus aqueste article