Bandièra01 1180x150: Comuna de Tolosa

Actualitats

Los govèrns espanhòl e britanic se reünisson per parlar d’Escòcia e Catalonha

Alex Salmond denóncia la vesita a Madrid de dos conselhièrs de Cameron

Lo govèrn escocés denoncièt lo 22 de decembre una coordinacion entre los govèrns espanhòl e britanic contra los referendums en Escòcia e Catalonha. Afirmèt qu’Andrew Dunlop, lo principal conselhièr del primièr ministre Cameron per los tèmas escoceses, e un autre naut responsable del govèrn britanic se reüniguèron la setmana passada a Madrid amb de membres del govèrn espanhòl.

La menaça del govèrn espanhòl de vedar la preséncia d’una Escòcia independenta dins l’Union Europèa provoquèt un enòrme malèsser dins l’ensemble de la Grand Bretanha perque foguèt vista coma una intromission dins los afars intèrnes britanics.

Lo govèrn espanhòl desmentiguèt posteriorament las paraulas de Rajoy e diguèt que la posicion de la Grand Bretanha determinariá l’actitud qu’adoptariá Espanha sus la preséncia d’Escòcia dins l’Union.

Salmond acusèt ièr lo govèrn britanic d’assajar d’interferir dins lo referendum en utilizant lo govèrn espanhòl coma excusa e diguèt que responsabilizava Cameron de las posicions exprimidas per Mariano Rajoy, que qualifiquèt d’intolerablas. 
 

Jornalet es possible gràcias al sosten economic e jornalistic dels legeires e benevòls. Se lo podètz sosténer en venent sòci dels Amics del Jornalet o de l'Associacion ADÒC, o tot simplament en fasent un don, atal contribuiretz a far un mèdia mai independent e de melhora qualitat.

Comentaris

Ernèst Guevara Jr. L'Avana
2.

Se ditz que coma los cans, los lopasses se reconeisson entre eles en se niflant lo cuol.

  • 3
  • 0
Andreu Marfull Barcelona
1.

(en català)
L’arrel del conflicte entre Espanya i Catalunya recau en l’espanyolització de les institucions castellanes i la deslegitimació de les catalanes, que instaurà la monarquia espanyola borbònica, així com en l’entrega del nord de Catalunya a França ara fa més de tres segles i la divisió imposada del destí del poble català. El context convé entendre’l en un ampli ventall de lluites internacionals dins la mateixa Europa, però és un fet que les narracions de les històries escrites per Espanya i França s’han encarregat de dignificar les seves disputes i de distorsionar la memòria de Catalunya, empobrint el seu potencial i confonent la seva pròpia identitat.
Cal emprendre noves constitucions, nous estats, noves cultures, cal donar veu a la cultura, i posar fre als excessos del poder.
Font: http://thecatalanproject.org/ca/motius/sobre-una-nova-constitucio-catalana

  • 4
  • 0

Escriu un comentari sus aqueste article