Bandièra01 1180x150: Comuna de Tolosa

Actualitats

crotz-tolosaCreated with Sketch.GasconhaComengeCoserans

An reïntegrat un institutor coseranés revocat pel regim de Pétain

Sèish (Coserans)
Sèish (Coserans) | Pierre G09
Jean Souque, un institutor coseranés a la retirada, revocat en 1943 pel regim del General Pétain per aver escapat al Servici del Trabalh Obligatòri (STO), ven d’èsser reïntegrat 70 ans puèi, segon çò qu’anoncièt dimars passat lo Ministèri francés de l’Educacion Nacionala.
 
A 94 ans, Souque foguèt “reïntegrat en qualitat d’institutor a comptar del 28 de julhet de 1943”, segon una comunicacion del ministre de l’educacion nacionala, Vincent Peillon.
 
En 1943, quand aviá 24 ans e qu’èra en carga d’una classa de 6a dins lo vilatge de Sèish (Coserans), Souque foguèt cridat per l’STO per anar en Polonha e participar a la guèrra amb los alemands. “Non èra pas question qu’anèsse jo ath servici deths alemands”, çò remembrava Jean Souque a Le Figaro.
 
Souque traversèt los Pirenèus amb un grop d’amics en profechant dels passaires que coneissiá. De l’autre costat l’interpelèron e lo metèron qualques meses en preson, e en sortissent anèt fins en Marròc, ont jonguèt l’armada francesa.
 
En 1945, de retorn al país, Souque coneguèt sa revocacion de l’Education Nacionala del regim del General Petain. Adobèron pas sa situacion, mas li donèron totun un pòst de trabalh, e quitament acabèt sa carrièra coma director d’escòla a Sant Gironç. Mas Souque demandèt constantament la regularizacion de sa situacion, qu’es arribada 70 ans puèi, fin finala.

Jornalet es possible gràcias al sosten economic e jornalistic dels legeires e benevòls. Se lo podètz sosténer en venent sòci dels Amics del Jornalet o de l'Associacion ADÒC, o tot simplament en fasent un don, atal contribuiretz a far un mèdia mai independent e de melhora qualitat.

Comentaris

inocent
3.

Lentor administrativa o continuïtat de pena per un reborsier de l'Estat francés de Vichèi a la Republica francesa de París ?

  • 2
  • 0
Pèire Cardenal Jr. Velai
2.

L'estat francés pseudorepublican, dins son inumanitat e son cinisme, mòstra de còps una connivéncia amb los crimes dau regim faissista de Pétain.

  • 7
  • 1
Terric Lausa Quilhan
1.

70 ans aprèp?

Bon, va plan. Per l'STOO ( Servici de Transmission Obligatòri de l'Occitan) aquò nos daissa un chic de temps, fins a 2083 !

  • 7
  • 2

Escriu un comentari sus aqueste article