Bandièra01 1180x150: Comuna de Tolosa

Actualitats

Brasil a mandat l’armada per protegir la nacion Awá-Guajá

S’agís del pòble mai menaçat del Mond, a causa dels colons e del desboscament

| Bored Couple
Lo govèrn federal de Brasil a decidit mandar l’armada dins lo país dels Awá-Guajá per metre fin a l’ocupacion illegala dels colons, segon çò que rapòrta Nationalia. L’armada es anada sosténer los foncionaris de l’estat que, pendent 40 jorns, notificaràn als residents non indigènas que lor cal quitar la region. Se deslotjarà las personas non autoctònas que i demoraràn, e se’n destruiràn los bastiments e installacions.
 
Survival International, una associacion en favor dels pòbles indigènas que reclamava dempuèi qualques annadas la proteccion de la nacion Awá-Guajá, a celebrat la nòva. Segon aquela organizacion s’agís de la nacion “mai menaçada de la Tèrra”. Son mens de 450 personas e lor país es entornejat e parcialament envasit per d’elevaires e de lenhaires que meton en perilh la subrevivença del pòble autoctòn.
 
Lo país dels Awá-Guajá foguèt oficialament delimitat en 1992, mas l’estat brasilièr comencèt prene de mesuras l’an passat. En junh i mandèt l’armada per empachar un autre desboscament e per destrusir qualque talhièr de ressatge. Ara òm vòl arrestar l'”intrusion” dels colons de l'industria forestièra e elevaira. De soslinhar que mai de 30% del país dels Awá-Guajá es estat desboscat pels colons e las entrepresas forestièras, segon de donadas de l’agéncia publica brasilièra FUNAI.

Jornalet es possible gràcias al sosten economic e jornalistic dels legeires e benevòls. Se lo podètz sosténer en venent sòci dels Amics del Jornalet o de l'Associacion ADÒC, o tot simplament en fasent un don, atal contribuiretz a far un mèdia mai independent e de melhora qualitat.

Comentaris


I a pas cap de comentari

Escriu un comentari sus aqueste article