Bandièra01 1180x150: La Passem

Actualitats

Los arqueològs chilens denóncian lo Rali Dakar per damatges grèus

La nacion kolla planh que la corsa escarnisca sos dreches collectius

Lo Collègi dels Arqueològs de Chile a denonciat de grèus damatges sul patrimòni arqueologic a causa del Rali Dakar. Segon la vicepresidenta de l’organisme, Paola González, l’espròva esportiva a destruch qualques geoglifes e una part del Camin de l’Inca. “Lo Rali Dakar es una ondada de destruccion segon lo ponch de vista patrimonial e arqueologic, calculam qu’aperaquí 250 sits documentats son estats destruches, es coma se nos destruguèsson de milièrs e milièrs de libres d’istòria preïspanica”, çò diguèt González.
 
Ja dempuèi 2012 lo Collègi dels Arqueològs demanda qu’aquel eveniment siá somés a un estudi d’avaloracion d’impacte environamental e que s’analise lo trajècte de la corsa, en considerant que los luòcs per ont passa son de monuments nacionals. Mas los arqueològs comprenon pas la posicion de l’estat, qu’en mai de protegir pas lo patrimòni arqueologic, fornís de ressorsas per l’organizacion de l’eveniment dins lo país.
 
Per contra, l’Eqüator refusèt categoricament la sollicitud de l’entrepresa organizaira de la corsa, Amaury Sport Organisation (ASO), de far passar la corsa per lo país, après analisar los damatges que los veïculs concurrents an provocat en Chile, Bolívia e Peró.
 
De grops socials antiDakar son de mai en mai nombroses, e denóncian de damatges als animals, a l’environament e quitament als pòbles originaris.
 
 
Protèsta de la nacion kolla
 
De personas de la nacion kolla, un pòble originari d’America que viu entre los estats argentin, bolivian e chilen, an enviat una letra dobèrta ont denóncian la manca de respècte e de violacions dels dreches collectius de part de l’organizacion del Rali Dakar e dels govèrns. Los kollas denóncian que s’es pas consultat las comunautats, e mai se o exigís la constitucion de Chile. Al delà, reclaman en aquela letra que las autoridats, institucions e entrepresas responsablas fagan un rapòrt en detalh sus l’impacte environamental, l’investiment, lo circuit oficial e los objectius de l’eveniment.
 
 
 
 

Jornalet es possible gràcias al sosten economic e jornalistic dels legeires e benevòls. Se lo podètz sosténer en venent sòci dels Amics del Jornalet o de l'Associacion ADÒC, o tot simplament en fasent un don, atal contribuiretz a far un mèdia mai independent e de melhora qualitat.

Comentaris

Pimflòid
1.

Que hèn las loas saloperias en America per'mor en Africa deu Nòrd, qu'an avut miaças d'Al Qaeda!!!!!

Per un còp que l'islamisme faishista hè quauqu'arren de positiu...

França ne'us avè pas fotuts dehòra mei "diplomaticament"? Bèth temps a que n'èra pas mei "Paris-Dakar" e que non passava pas sonque per país praubes.

Ne compreni pas quin se pòt enquèra autorisar los "espòrts" motorisats quand çò qui còsta uei d'extraire petròl.

En 1975, totas las corsas d'autòs qu'estón interditas en França e lo baril que costava lo tèrç de çò qui còsta ara.

Si coneishetz monde suu passatge de la corsa, soetatz-e'us bon coratge de la mea part! ;-)

  • 0
  • 0

Escriu un comentari sus aqueste article