Bandièra01 1180x150: Comuna de Tolosa

Actualitats

Se debana a Niça la Setmana Còmi

| Ken & Nyetta
Comencèt ièr a Niça la Setmana Còmi. Es un rescontre que cèrca de metre en evidéncia las similituds e divergéncias del desvolopament del teatre dins una lenga minorizada al País Còmi e dins la Comtat de Niça, de comparar de contèxtes istorics e lingüistics e de s’enriquir mutualament de la coneissença de las arts de l’espectacle en còmi en en occitan.
 
L’eveniment ven en seguida d’un festenal de teatre que se passèt en setembre de 2009 a Syktyvkar, ont lo Teatre Niçard de Francis Gag joguèt una pèça en lenga occitana del temps que lo Teatre Nacional de Còmi faguèt un espectacle dins sa lenga.
 
Dins lo quadre d’aquesta setmana, un collòqui internacional cèrca d’aprigondir aquelas questions, e se representarà d’espectacles en occitan niçard e en còmi.
 
Al programa i a de teatre e de collòquis internacionals aquestes dijòus e divendres que venon de 9h a 18h al Teatre dau Grand Castèu de Vauròsa (Universitat de Niça-Sofia-Antipòlis), al 28 de l’Avenguda de Vauròsa (mai d’informacions aquí).
 
Los còmis son un pòble qu’abitan en Russia (en la Republica de Còmi, en la Província de Murmansk e dins los districtes autonòms de Khantia-Mansia e Iamalonenetzia). Es una nacion mai que mai tradicionalista que ten una economia de substiténcia basada sus l’elevatge dels rangièrs. Parlan una lenga del grop permian de la familha finoogrica. Segon de donadas de 1989, 74,6% dels còmis parlan la lenga, qu’es ensenhada a las escòlas.

Jornalet es possible gràcias al sosten economic e jornalistic dels legeires e benevòls. Se lo podètz sosténer en venent sòci dels Amics del Jornalet o de l'Associacion ADÒC, o tot simplament en fasent un don, atal contribuiretz a far un mèdia mai independent e de melhora qualitat.

Comentaris


I a pas cap de comentari

Escriu un comentari sus aqueste article