Bandièra01 1180x150: La Passem

Actualitats

Lo basquisme planh la mòrt d’Arkaitz Bellón

Lo presonièr basco, condemnat per violéncias per carrièras fa 10 ans, foguèt trobat mòrt dins sa cellula. Sa libertat èra prevista pel mes de mai que ven

| Naiz.info
Qualques milièrs de personas aculhiguèron a Elorrio (Bascoat) lo cadavre del presonièr basco Arkaitz Bellón, que moriguèt a la preson d’El Puerto de Santa María (Andalosia).
 
Bellón foguèt condemnat a tretze ans de preson, que l’avián acusat d’aver cremat un autobús dins de protèstas violentas a Sant Sebastian en l’an 2000. Fasiá dètz ans qu’èra en preson, a mai de mila quilomètres del Bascoat. Deviá èsser mes en libertat lo mes de mai que ven. Lo trobèron mòrt dins sa cellula mas se’n desconeis las causas; segon las institucions penitenciàrias moriguèt “de causas naturalas”.
 
D’acamps e de manifestacions de planh se son debanats per tot lo Bascoat, e los deputats del partit basquista Amaiur an exprimit lor planh al Congrès dels Deputats espanhòl.

 
 

 
 

_____
D’opinions sus Vilaweb:
 
- Pernando Barrena: Preguntes sobre una mort natural
- Martxelo Otamendi: Crueltat
- Vicent Partal: Legitimitat

Etiquetas

Jornalet es possible gràcias al sosten economic e jornalistic dels legeires e benevòls. Se lo podètz sosténer en venent sòci dels Amics del Jornalet o de l'Associacion ADÒC, o tot simplament en fasent un don, atal contribuiretz a far un mèdia mai independent e de melhora qualitat.

Comentaris

Ernèst Guevara Jr. L'Avana
7.

#6 Las tèrras de lenga occitano-catalana foguèron prigondament influïdas per la civilizacion romana de dreit escrit. Euskal Herria ven d'una autra cultura, radicalament autra. En prenent lo camin qu'a pres lo Principat de Catalunya, aquesta tèrra fa sonque complir la sieuna cultura dins los actes. En Euskal Herria, l'onor ligat a la paraula donada e al respècte mutual fondan la societat. Fondamentas que trepejan dempuèi sègles e sègles tant França coma Castilha.

Los Basques an respondut fins ara amb çò que son, gents d'onor, de paraula donada e de respècte, a la violéncia estatala de nòrd e de sud. Mentre que nosautres respondèm en fasent valer lo dreit internacional, assumissent aital 2100 ans de tradicions nòstras. Ara los Basques s'acaminan cap al metòdi catalan. Veirem ben s'aquò lor es profieitós o pas. Comença mal…

Çò de segur es que morriguèsse un militant occitanista per la causa occitana, res ni degun n'auriá pas res a far, mentre qu'aquí, un pòble ponh levat acompanha lo combatent mòrt per la causa…

  • 2
  • 0
Francesc ciutat de Mallorca
6.

Ramon LLull diguet a l'edat mejana: les paraules superbes porten la guerra e les paraules humils la patz. Catalunha feu molt bén de caure pas dins la violencia e ara per la lluita per la independència sempre segueix lo camin de la patz.

  • 0
  • 0
Casa Mars
5.

Vò es car, mai ai vist de basos refugiats en França que foguèron extradit per la justicia francesa per aguer pegar d'afichas per carrièra, alara .. Après aquò ren d'estonant

  • 3
  • 0
alan pau
4.

estat espanhol terrorista viva arkaitz

  • 5
  • 1
BOURDON
3.

Tretze ans de preson per aver hicat lo huec a un autobús, qu'ei totun hèra car !

  • 5
  • 1

Escriu un comentari sus aqueste article