Bandièra01 1180x150: Comuna de Tolosa

Actualitats

crotz-tolosaCreated with Sketch.GasconhaVal d'Aran

Aran festejarà lo Jorn Mondial de la Poesia amb un recital de trobadors e trobairises

En escasença del Jorn Mondial de la Poesia, la Val d’Aran que prepausa deman, primièr jorn de la prima, un recital de la poesia occitana de l’Edat Mejana al Musèu de la Val d’Aran, a 22h, amb la lectura de qualques poèmas de trobadors e de trobairises.
 
L’eveniment, entitolat “Era Poesia en Temps dera Querimònia”, es organizat pel Musèu de la Val d’Aran, amb l’Institut d’Ensenhament Segondari d’Aran e las bibliotècas de Vielha e del Naut Aran, e se legirà los poèmas seguents:
 
— Guilhèm de Peitieus, Farai un vers de dreit nien
— Bernat de Ventadorn, Can vei la lauzeta mover
— Rambaud d’Aurenja, Ara em plau, Giraut de Bornelh
— Asalaís de Porcairagues, Ara el temps fred ha vingut
— Castelosa, No hauria de voler entonar cap cant
— la Comtessa de Diá, Estat ai en greu cossirier
— Arnaud Danièl, L’aur’amara fa’ls bruels brancutz
— Cerverí de Girona, Entre Lerida e Belvis
 
Acompanharàn l’eveniment las intervencions musicalas de Pau Correa e Lúcia Mas.
 
L’UNÈSCO declarèt en 1999 lo 21 de març coma Jorn Mondial de la Poesia, amb la tòca principala de “sosténer la diversitat de las lengas a travèrs de l’expression poetica e de donar a las lengas menaçadas la possibilitat de s’exprimir dins lors comunautats”; e tanben de “sosténer la poesia e son ensenhament, e que se restablisca lo dialòg entre la poesia e las autras manifestacions artisticas coma lo teatre, la dança, la musica e la pintura”.
 
Lo Conselh General d’Aran e las municipalitats de Vielha e del Naut Aran sostenon aquel eveniment.
 

____
Era Poesia en Temps dera Querimònia
21 de març de 2014, 22h, Musèu dera Val d’Aran
Carrèr Major 26, Vielha (Val d’Aran)

Jornalet es possible gràcias al sosten economic e jornalistic dels legeires e benevòls. Se lo podètz sosténer en venent sòci dels Amics del Jornalet o de l'Associacion ADÒC, o tot simplament en fasent un don, atal contribuiretz a far un mèdia mai independent e de melhora qualitat.

Comentaris

Franc BARDOU
2.

Los trobadors son font de creacion encara uèi, coma o mostrèt fa pas gaire un collòqui bèl a Montpelhièr, e mai tota la creativitat contemporanèa non i foguèsse estada presentada. L'eiretatge i es encara viu, de cercar entre las paginas de las revistas Gai Saber, Òc, Reclams, entre los libres de poesia occitana que contunhan de parèisser, amalgrat lo mond coma vira adara, sempre de mai en mai brau, vil, utilitarista, pragmatician, edonista enfin, mas sens còr d'ara enlà. Al conselh de la revista Òc, Manciet me disia que "jamai aurem pas acabat de recebre la leiçon dels trobadors".

  • 5
  • 0
antalya
1.

Polida iniciativa qu’es de contuhnar e de far crèiser. De mon vejaire plan perda es qu’aquèla poesia trobadorenca e atanben aquèla musica non fusquessa pas sorga de creacion e de reviscòl, D’aqui estant qu’es çò que nos daisseron los nostres dins un estat brica folclorizat. Escotar e se daissar dintrar dins la musica, n’en subre sentir los sons frèules, benleu aspres que bailinan l’eime e que me fan naisser dins una linda occitanitat que s’enscriu dins lo contunh. Cantaires, cantairitz, muzicians : al Trabalh !

Un briu estabosent çaquelà qu'apèi 139 legidas i aguessa cap de comentari !

  • 4
  • 0

Escriu un comentari sus aqueste article