Bandièra01 1180x150: Comuna de Tolosa

Actualitats

Marselha: la polícia a atacat lo Carnaval de la Plana

| Assemblada de La Plana
Dimenge 16 de març, la polícia carguèt contra lo mond que festejavan lo Carnaval de la Plana, a Marselha. La fèsta se debanava del biais tradicional, amb la cremada de Caramentrant, personatge simbolic segon la tradicion occitana. Per contra, las autoritats administrativas que comprenián pas res ordenèron als pompièrs d’amorçar lo fuòc. Davant aquela estupiditat culturala, los participants protestèron e la polícia carguèt. Los còps de calòssa e los gases toquèron quitament los enfants que participavan a la fèsta. La polícia detenguèt doas personas, e quatre de mai dins un acamp de sosten davant lo comissariat.
 
Dimars que ven, la ministra francesa de la cultura inaugurarà una exposicion al MUCÈM —lo musèu marselhés conegut per ignorar l’occitan e mai s’es de las culturas mediterranèas—, una exposicion suls Carnavals populars d’Euròpa e de la Mediterranèa, ont sembla que se reservarà una plaça al Carnaval de la Plana. 


Jornalet es possible gràcias al sosten economic e jornalistic dels legeires e benevòls. Se lo podètz sosténer en venent sòci dels Amics del Jornalet o de l'Associacion ADÒC, o tot simplament en fasent un don, atal contribuiretz a far un mèdia mai independent e de melhora qualitat.

Comentaris

muf
14.

#8
sens vos mancar de respect, non, Carnavau es pas un truc purament occitan.
Ò ben, Dunkerque e Rio de Janeiro son de vilas occitanas, e alòrs là respòndi plus de ren

  • 0
  • 0
Marc Barcelona
13.

Quina vergonya!!!
Perdoneu que no sé escriure Occità (tot i que així que tingui temps l'aprendré), però espero que m'entendreu amb la similitud amb el català.

El que cal és organitzar-se i lluitar. Fer moviments de mancomunitat i aliances de sinèrgies amb la resta d'Occitània i fins i tot amb la Catalunya (nord i sud). Cada vegada que passi alguna cosa rellevant en un punt d'Occitània tingui un ressò tan gran en altres punts d'Occitània com si passés alà també i cada vegada que hi hagi una manifestació en un punt d'Occitània, aquesta sigui seguida fidelment i amb gran ressò als altres punts neuràlgics d'Occitània. Així la seva política de "divideix i venceràs no serà efectiva".

  • 0
  • 0
Pirolet
12.

#7 Te fatigue pas per explicar. Lo colhonet del 6 es de los que crei que Sarkozy a pas res fach de condemanble e que s'imagina encara qu'es lo Papà Noèl que li daissa los regals dins los sabatons. "Las femnas del 6èn", amb lo Luchini, èran mai aluserpidas.

  • 1
  • 1
Javier Vielha
11.

E mos queisham d'Espanha, moria...!

  • 5
  • 0
rocassier rocàs blanc
10.

Caramentrant dins la tradicion dau MUCEM es pas finit per lo cremament dau rei mas per la participacion de la polícia ai festivitats, una varianta neomarselhesa après 2013.
Mas, per exemple lo carnavau de Pau, vist qu'es pas mediterranean, eu a totjorn lo drech de cremar lo rei. Lo sabiatz pas ???

  • 2
  • 0

Escriu un comentari sus aqueste article