Bandièra01 1180x150: Comuna de Tolosa

Actualitats

Los federalistas an ganhat las eleccions de Quebèc per majoritat absoluda

Segon lo primièr ministre canadian, “los quebequeses an refusat l’idèa d’un referendum” d’independéncia”

Lo Partit Liberal de Quebèc (PLQ) a ganhat las eleccions de Quebèc per majoritat absoluda, amb setanta deputats (vint de mai qu’en las eleccions passadas) dels 125 deputats del parlament de Quebèc, l’Assemblada Nacionala. De son costat, lo partit de govèrn, lo Partit Quebequés (PQ), a obtengut solament trenta deputats (vint e quatre de mens dels qu’aviá fins ara). Aital, amb la frapanta e forçadament inesperada desfacha del PQ, s’es completament escartat un eventual referendum d’independéncia qu’òm aviá especulat. De fach, lo PQ aviá convocat las eleccions fa un mes, sonque dos ans après las aver ganhadas, amb l’intencion d’obténer una majoritat encara mai clara per poder convocar lo referendum. Amb tota probabilitat, lo cap del PLQ, Philippe Couillard, vendrà lo primièr ministre quebequés.
 
Lo partit nacionalista conservator Coalition Avenir Québec (CAQ) es passat de 19 a 22 deputats del temps que los independentistas d’esquèrra del Québec Solidaire (QS) an passat de dos a tres deputats. L’actuala primièra ministra, Pauline Marois, que faguèt istòria en 2012 en ganhar las eleccions precedentas e en venent la primièra femna cap de govèrn de Quebèc, a ja reconegut la desfacha e a anonciat sa demission coma cap del PQ. Marois faguèt tanplan una passionada defensa de la lenga francesa e a sollicitat la defensa d’aquela lenga dins l’America del Nòrd.
 
De son costat, Couillard, lo futur primièr ministre, diguèt que “Quebèc a de besonh d’una reconciliacion” après una dura campanha electorala e a soslinhat que se concentrarà sus “l’economia e l’emplec”, en metent en evidéncia que lo sieu govèrn a pas cap d’interès a consagrar de temps e d’esfòrces a l’ideal sobeiranista. Lo primièr ministre canadian, lo conservator Stephen Harper, diguèt dins un comunicat que “los resultats demòstran clarament que los quebequeses an refusat l’idèa d’un referendum” d’independéncia. 

Jornalet es possible gràcias al sosten economic e jornalistic dels legeires e benevòls. Se lo podètz sosténer en venent sòci dels Amics del Jornalet o de l'Associacion ADÒC, o tot simplament en fasent un don, atal contribuiretz a far un mèdia mai independent e de melhora qualitat.

Comentaris

Gerard Joan Barceló Pèiralata
1.

La majoria anglofòna de Canadà fa l'exacte contrari de la politica d'Espanha: reconeisson que Quebèc es una nacion, interferisson pas dins sa politica lingüistica e d'immigracion ni dins cap de sas competéncias, daissan los quebequeses votar... Consequéncia: l'independentisme es minoritari en Quebèc, mas cada jorn mai fòrt en Catalonha que serà un estat nòu.

  • 4
  • 0

Escriu un comentari sus aqueste article