Bandièra01 1180x150: Comuna de Tolosa

Actualitats

Situacion umanitària limit a Calais e Melilla

| Manel Márquez
Desmantelament de tres camps d’immigrants a Calais
 
Qualques jorns après la victòria del partit xenofòb Front Nacional a l’eleccion europèa dins l’estat francés, la polícia desmantelèt ièr tres camps d’immigrants a Calais, dins lo nòrd de França. Avertits per çò que se podiá passar, la màger part de las personas inmigradas avián ja quitat lo sit.
 
Lo desmantelament se faguèt jol pretèxt d’una epidemia de ronha. “Aviam plan alertat repetidament los poders publics suls enjòcs de la santat publica qu’aquela situacion representa, òm nos a pas donat cap de responsa a l’ora d’ara”, çò planh una letra que, dimars passat, dètz associacions umanitàrias l’avián adreiçada al primièr ministre francés Manuel Valls e als ministres de l’interior e de la santat.
 
La letra, signada per mai d’una associacion, dont Mètges del Mond e lo Secors Catolic, planh que “la situacion a Calais se deteriora dins un silenci ensordant”.
 
Aquelas associacions foguèron recebudas per lo prefècte, que lor anoncièt lo desmantelament dels tres camps. Lo Ministèri de l’Interior n’èra d’acòrdi se lo departament preniá en carga los menors. Las associacions umanitàrias reüssiguèron pas a evitar aquel desmantelament, que sos efièches seràn “una presa en carga medicala inapropriada, l’errança de las personas dins la vila de Calais, de contraròtles policièrs quotidians, de violéncias, de desespèr e una presa de risques creissenta per temptar un passatge vèrs lo Reialme Unit”, çò deploran.
 
 
Assaut massís a la frontièra de Melilla
 
A l’extrèm sud de l’estat espanhòl, a la vila africana de Melilla, la situacion es tanben arribada al limit. Un milièr d’immigrants an assautat la tripla barrièra frontalièra, e la mitat d’entre eles reüssiguèron a intrar dins l’estat espanhòl. Aquel fach a collapsat lo centre d’internament d’immigrants.
 
Segon lo ministre espanhòl de l’interior, ièr de matin, de centenats de subsaharians “an ensajat d’intrar per divèrses ponches del perimètre frontalièr, en superar quitament las fòrças de seguretat marroquinas, e en provocant lo trencament de las barrièras dins qualques luòcs”.
 
La frontièra d’Espanha amb Marròc es especialament crusèla per rapòrt a l’intrada d’immigrants, amb de barrièras fòrça agressivas. En febrièr passat un quinzenat d’immigrants moriguèron negats quan ensajavan d’intrar en nadant per la mar. La gàrdia civila lor aviá tirat dessús de balas de goma e de bombas de fum. 






Jornalet es possible gràcias al sosten economic e jornalistic dels legeires e benevòls. Se lo podètz sosténer en venent sòci dels Amics del Jornalet o de l'Associacion ADÒC, o tot simplament en fasent un don, atal contribuiretz a far un mèdia mai independent e de melhora qualitat.

Comentaris

antalya
12.

#11 Es pas tant grèu qu'aquò. l'immigracion es un sicut dels sensible e cal far atencion.
D'un autre band es vertat que i a problèmas de mai en mai de communòtarisme de multiculturalisme. E totes las experienças de multiculturalisme qui aguèt dins l'istòria en acabat en guerras. Sufis d'agachar las guerras de uèi (Siria,e tot lo demai), son ligada totas a de conflictes cultural e religios.
Te dirai qu'ai brica de solucion, agachi, punta qualquas pichonas causas. Los problèmas nos devons pas empachar d'agachar subretot amb serenitat e las solucions a la lèsta son de rassar.

  • 1
  • 0
Terric Lausa Quilhan
11.

#10

Es vertat o as pas dit. Ai legit tròp lèu. Perdon. Som ieu qu'ai extrapolat.

  • 1
  • 0
antalya
10.

#9 ahahah me fas bona pagèla crèsi ! ai pas jamai dich aquò !

  • 2
  • 0
Terric Lausa Quilhan
9.

#8

Se comprèni ben calriá sortir 3 364 100 d'immigrats de l'estat francés per metre fin al caumatge?

Es aquò la solucion?

Ieu coneissi un estat ont sonque 39 % de la populacion tenon la nacionalitat del país. Es a dire que 61 % son "d'estrangièrs". Lo taus de caumatge d'aquel país es sonque de 2,9 %. Sembla dificil de dire que l'immigracion es ligada al caumatge. Aqueste país es Andòrra. Ben segur se pòt totjorn dire qu'es especial, que son pas nombroses, qu'es un paradís fiscal etc, etc. Ieu cresi puslèu que se sabon prene en carga de per eles e que tenon un saber-far economic que deuriam benlèu imitar....

  • 1
  • 1
antalya
8.

#5 Totes los immigrats en occitania d'ont que vengan son immigrats en Fransa. E s'integron en Françès.

Per l'ora i a desmpuèi avrial 3 364 100 caumaires. a las darrièras eleccions europencas la lista socialista recampèt 2 594 084 elegeires. Es a diser i a mai de caumaires que d'electors qu'an votat socialista.

Qu'un trabalh vas balhar a tot aquel mond ?

  • 1
  • 0

Escriu un comentari sus aqueste article