Bandièra01 1180x150: Comuna de Tolosa

Actualitats

crotz-tolosaCreated with Sketch.GasconhaVal d'Aran

La nòva Lei d’Aran e l’acadèmia de la lenga marcan la Hèsta d’Aran d’ongan

Los actes comencèron dissabte amb los prèmis literaris e ièr amb las medalhas d’aur, de filh adoptiu e d’aranés illustre

| Conselh Generau d'Aran
La Val d’Aran que festeja uèi son jorn nacional, en commemoracion de la restauracion del Conselh General lo 17 de junh de 1990, 151 ans après son abolicion.
 
La celebracion se debana a Vielha, coma es abitual, amb lo passacarrièra de totes los pendons portats per de representants de cada terçon, la division istorica d’Aran, dempuèi la sedença del Govèrn d’Aran fins al Santuari de Mijaran.
 
Après la recepcion del Sindic d’Aran e del passacarrièra, a 11h, en lo luòc la messa solemna dins la glèisa del Santuari e apuèi, dins las roïnas de l’ancian santuari, se levarà lo drapèl e se sonarà l’imne nacional occitan, qu’es oficialament imne de la Val d’Aran, segon lo repic aranés.
 
Los actes s’acabaràn amb los parlaments de las autoritats, las danças tradicionalas e un dinnar institucional.
 
Ongan la jornada festejarà mai que mai lo procès de la nòva Lei de regim especial d’Aran, que regularà l’autogovèrn del país e sas relacions amb Catalonha, e lo nomenament de l’Institut d’Estudis Araneses coma acadèmia de la lenga occitana.
 
Los actes comencèron divendres amb l’atribucion de la 42a edicion dels prèmis literaris, e diluns amb la liurason de las medalhas d’aur, de filh adoptiu e d’aranés illustre.
 
Amb la Hèsta d’Aran, a l’arribada de l’estiu, comença una epòca de celebracions fòrça importantas dins lo petit país occitan. Son de soslinhar las fèstas del Haro a Les e del Taro a Arties per Sant Joan; e sustot la corsa Aran per sa Lenga, lo darrièr dimenge de julhet, que totes los araneses i se mobilizan per la lenga nòstra.

Jornalet es possible gràcias al sosten economic e jornalistic dels legeires e benevòls. Se lo podètz sosténer en venent sòci dels Amics del Jornalet o de l'Associacion ADÒC, o tot simplament en fasent un don, atal contribuiretz a far un mèdia mai independent e de melhora qualitat.

Comentaris


I a pas cap de comentari

Escriu un comentari sus aqueste article