Bandièra01 1180x150: Comuna de Tolosa

Actualitats

Lo govèrn bolivian a inventat lo “relòtge del sud” que vira a man esquèrra

Las agulhas del relòtge installat a la faciada del congrès marcan las oras en sens contrari, coma simbòl del cambiament politic del país

En escasença del solstici d’ivèrn en Bolívia, lo govèrn d’Evo Morales a installat un nòu relòtge sus la faciada del Palais del Congrès, a La Paz, e aquò a levat de reaccions de tota sòrta. Tant lo ministre dels afars estrangièrs del país, David Choquehuanca, coma lo president del Senat, Eugenio Rojas, l’an nomenat lo “Relòtge del Sud”, e sa caracteristica principala es que las agulhas viran cap a l’esquèrra, en luòc de la drecha, per representar la transformacion politica que viu Bolívia e per far prene consciéncia al pòble de l’identitat de l’esquèrra latinoamericana.
 
L’idèa vòl far prene consciéncia als bolivians del moment istoric que viu Bolívia, un país de l’emisfèri sud e non pas del nòrd: “Nos cal pas complicar, nos cal simplament èsser conscients que vivèm al sud, sèm pas al nòrd”, segon Choquehuanca. “Sèm al sud e vivèm un temps de recuperacion de la nòstra identitat”.
 
Al “Relòtge del Sud”, lo nombre 12 es encara en posicion nòrd, mas las agulhas viran cap a l’esquèrra per comptar una ora, doas oras, tres oras, quatre oras, cinc oras e sièis oras, apuèi puèjan cap a la drecha fins a dotze oras.
 
La decision del govèrn bolivian a generat fòrça reaccions dins los mèdias e los rets socials, dont la majoritat son de tipe ironic.

Jornalet es possible gràcias al sosten economic e jornalistic dels legeires e benevòls. Se lo podètz sosténer en venent sòci dels Amics del Jornalet o de l'Associacion ADÒC, o tot simplament en fasent un don, atal contribuiretz a far un mèdia mai independent e de melhora qualitat.

Comentaris

BOURDON Pau
2.

N'èi pas comprés se las agulhas e viran a esquèrra per'mor que son dens l'emisfèri sud o per'mor que lo país ei governat per l'esquèrra... o los dus...

  • 1
  • 0
Ernèst Guevara Jr. L'Avana
1.

Lo camarada Evo, coma totes los caps d'estat latinoamericans d'esquèrra vertadièra, se tròba empachat d'agir segon son ideologia per l'empèri estatsunian financiarista ultraliberal. Fa qu'es adara obligat e far de politica espectacla… coma se foguèsse un socialista alla francese !

  • 2
  • 0

Escriu un comentari sus aqueste article