Bandièra01 1180x150: Comuna de Tolosa

Actualitats

Crisi dins l’estat francés après la mòrt de Rémi Fraisse

Los elegits del deparament de Tarn remandan la bala a l’estat francés a prepaus dels trabalhs de la restanca de Sivens

| Miquèl Béchereau
Lo conselh general del departament de Tarn anoncièt ièr que suspendiá la construccion de la restanca de Sivens (Galhaqués) mas qu’abandonava pas lo projècte. Ièr i aguèt pas de debats mas solament una unica declaracion. Lo departament occitan demanda a l’estat francés de prene la decision de quitar o quitar pas aquel projècte polemic, qu’a costat quitament la vida d’un opausant, mòrt après una repression policièra desmesurada. “Servís pas a res que prengam de decisions s’après sèm supervisats per la ministra de l’ecologia. Sèm realistas. Aqueste debat qu’èra local ven un debat nacional, daissem çò nacional prene una decision”.  Lo tèrme “nacional” lo cal comprene coma “estatal”.
 
 
De problèmas pel govèrn francés
 
De fach, la mòrt de Rémi Fraisse a portat la crisi al govèrn francés. Las nombrosas susmautas que se son ocasionadas per tot l’estat francés en seguida de la mòrt de l’estudiant de botanica an portat de problèmas al govèrn de la Republica.
 
Lo govèrn francés a ensajat de reglar la mòrt del jove tolosan en enebissent l’usatge de las granadas e en suspendent los trabalhs del barratge, mas un larg sector de la societat, los movements ecologistas e los partits d’esquèrra demandan la demission del ministre de l’interior, Bernard Cazeneuve, que s’es limitat a dire que i aurà “de sancions se se son comesas de fautas”. Mentretant, las protèstas e las susmautas se multiplican.
 
Una carta per plaçar la contestacion
 
Le Monde a publicat una infografia interactiva que mòstra una mapa detalhada de la zòna dels trabalhs e de la protèsta.
 
La construccion d’una restanca dins la zòna umida del Testet, al bòsc de Sivens, que serviriá segon lo conselh general de Tarn per irrigar las tèrras agricòlas. Los opausants denóncian un projècte car que solament servirà a irrigar las tèrras d’un petit nombre d’esplechaires que practican l’agricultura intensiva.

Articles relacionats

Jornalet es possible gràcias al sosten economic e jornalistic dels legeires e benevòls. Se lo podètz sosténer en venent sòci dels Amics del Jornalet o de l'Associacion ADÒC, o tot simplament en fasent un don, atal contribuiretz a far un mèdia mai independent e de melhora qualitat.

Comentaris

Joan Marc
6.

#3 La tòca de l'occitanisme es de prepausar quicòm de nòu e non pas de seguir l'ideologia exagonalista franchimanda que contaminèt los occitans. Per exemple l’agricultura productivista es una especialitat francesa. En mai d’aquò, per defendre l’occitanisme devèm parlar e escriure en occitan e non pas en patoès de París.

  • 7
  • 0
young
5.

L'occitanisme qui n'a encore rien compris, qui prend la défense des exaltés urbains porteurs d'une culture universelle internationale, des hippies attardés au look de punk à chien contre nos agriculteurs, les malheureux qui triment, qui parlent parfois encore la langue, bien mal, qui sont la base de nos paysages, qui cultivent le maïs, car figurez-vous, ça pousse bien le maïs par chez nous et qu'il faut bien vivre. L'occitanisme ne pourra jamais s'implanter dans la population en étant systématiquement sur des positions contre son supposé peuple.

  • 5
  • 25
Terric Lausa Quilhan
4.

Aprèp lo crime d'estat, ara avèm la messorga d'estat amb las 3 versions diferentas de l'aAᛇᛇaᛇᛇinat de Remièg Fraisse que l'armada a donadas:

http://www.rtl.fr/actu/societe-faits-divers/sivens-les-policiers-ont-change-3-fois-leur-version-des-faits-7775098138

  • 7
  • 1
Cristian FORMENT AGEN
3.

Tres grands beneficiaris :la compagnie d'Aménagement des Côteaux de Gascogne(constructor, espleitador), un punhat d'espleitaires"intensius", lo C.G. que se vòl quilhar una estatua.
Tres perdents : la natura, lo contribuable, la familha de Rémi Fraisse.
Tot aquò jos l'espiar revoltat de Dauna Democracia.

  • 8
  • 0

Escriu un comentari sus aqueste article