Bandièra01 1180x150: Comuna de Tolosa

Actualitats

Totas las platanas del Canal de las Doas Mars son menaçadas

Es practicament segur que los 42 000 arbres seràn abatuts a causa d’una malautiá

| Kathleen Conklin
Un campairòl menaça las platanas del Canal de las Doas Mars (oficialament lo “Canal del Miègjorn”) dempuèi 2006: lo chancre colorat. Ataca e tua los arbres en qualques meses. France Info ven de publicar un reportatge sus aquela malautiá, qu’a provocat que s’abatan per desenats las platanas del canal transoccitan.
 
“Dins l’espaci de dos o tres ans, aquò vos seca un arbre. Va fòrça lèu. Al canal i a 42 000 platanas, sèm practicament segurs que totes i passaràn”, çò ditz a France Info Francis Maire, un dels expèrts que gerís lo canal e que son ròtle es d’inspectar los arbres. Sa còla descobrís cada annada “un centenat de fogals novèls”. A l’ora d’ara la solucion es d’abatre totes los arbres.
 
A Tolosa, de cercaires e d’estudiants de l’Institut Estatal de las Sciéncias Aplicadas (INSA) trabalhan per trobar una sòrta de vaccin contra aquesta malautiá que menaça totas las platanas del país.
 
La malautiá arribèt en Occitània pendent la Segonda Guèrra Mondiala amb de caissas de municion estatsunidencas. Aquelas caissas son enterradas jol Pargue Borély, a Marselha, al pè de las platanas. En 1974 s’identifiquèt l’infeccion, que s’es espandida regde e lèu. Lo primièr cas al Canal de las Doas Mars s’identifiquèt en 2006.


Jornalet es possible gràcias al sosten economic e jornalistic dels legeires e benevòls. Se lo podètz sosténer en venent sòci dels Amics del Jornalet o de l'Associacion ADÒC, o tot simplament en fasent un don, atal contribuiretz a far un mèdia mai independent e de melhora qualitat.

Comentaris


I a pas cap de comentari

Escriu un comentari sus aqueste article