Bandièra01 1180x150: Comuna de Tolosa

Actualitats

Restanca de Sivens: ara Ségolène Royal assegura qu’“un obratge serà fach”

Demandèt que los militants presents a Sivens evacuèsson lo sit e anoncièt son intencion d’enviar tres nòus expèrts sul terren

La ministra francesa de l’ecologia, Ségolène Royal, assegura ara qu’“un obratge serà fach”, per rapòrt a la restanca de Sivens, après una reünion a París tenguda dimars de ser amb d’elegits locals, de defensors dels païsans galhagòls, d’ecologistas e d’autres expèrts, çò rapòrta Le Figaro. La ministra francesa tanben demandèt que los militants presents a Sivens evacuèsson lo sit e anoncièt son intencion d’enviar tres nòus expèrts sul terren per trobar de solucions “abans la fin de l’annada”. La ministra reconeguèt: “demòran de divergéncias, servís pas a res de las dissimular”.
 
Ça que la, la meteissa ministra aviá dich dimenge sus i-Télé qu’amb l’òbra de Sivens i aviá agut una “error d’apreciacion” e qu’“un tal obratge seriá pas mai possible uèi”.
 
Ara: dimars de matin, sus France 2, Royal aviá nuançat sas declaracions de dimenge. “Aqueles que pensan que podèm far las causas en tot o res s’enganan”, çò diguèt, en afirmant que voliá examinar “totas las solucions alternativas” e “raprochar de ponches de vista fòrça divergents”.
 
A la session de dimars a l’Assemblada estatala, la deputada ecologista Cécile Duflot denoncièt tornarmai lo projècte de Sivens: “Un projècte perimit que menaça lo nòstre avenir”. Lo grop ecologista reclamèt la mesa en plaça d’una comission d’enquèsta parlamentària sus aquel dorsièr. 


Etiquetas

Jornalet es possible gràcias al sosten economic e jornalistic dels legeires e benevòls. Se lo podètz sosténer en venent sòci dels Amics del Jornalet o de l'Associacion ADÒC, o tot simplament en fasent un don, atal contribuiretz a far un mèdia mai independent e de melhora qualitat.

Comentaris

Ernest Guevara Jr. L'Avana
6.

#4 Ni lo localisme ni lo centralisme metropolitan (foguès barcelonin o tolosan) non a pas jamai garentit la rason. Sonque la rason, pel biais del rasonament logic e documentat, pòt ensajar de sarrar la vertat. E la vertat non es sempre ni incondicionalament condicionada a d'interèsses privats, locals ni globals.

Aquò dit, se l'agricultura extensiva, productivista e financiarista es un mal a Sirvens — çò de que ieu dobti pas ni una estona — o es pertot, e es pertot que la cal abolir, non pas sonque a Sirvens. Aital, los païsans (que tornaràn subrepassar los "exploitnat agricoles" auràn pas mai besonh de cap baratge faraonic que siá. Auràn sonque besonh de comerci de proximitat. E aquí, si que decidiràn d'espereles.

  • 0
  • 0
Emmanuèl Isopet
5.

#2 Tè! Me sembla aver ja legit una remarca gaireben similària d'aquel meteis autor!
E me semble qu'es aquel meteis autor que s'aubora fort e mort contra l'insulta.
Paura ministra.

  • 0
  • 0
garric
4.

#3 Perqué lo mond del parçan qu'an volgut lo projècte son pas Occitans ? Vòstre combat ecologista es sincèr, çaquelà es a la populacion locala de debatre e decidir liurament de son modèl de desvolopament. Son pas al mond venguts de las metropòlis d-o impausar. Fisança en la democracia locala.

  • 3
  • 2
JC Valadier Tolosa
3.

Las bolhas de Testet al mièg de la forèsta de Sivens son un lòc de natura agro-silvestra dins una region ont, fòra las montanhas, i a una predominància d'una agricultura intensiva del milh e de las cerealas ligada a una mecanizacion generala, a l'emplec sistematic e pauc regulat de pesticids e d'intrants quimics. Los departaments subvencionèron sistematicament d'empresas localas del BTP d'un latz, per la destruccion de totas las zònas umidas per las nivelar e gasanhar de susfàcias suplementàrias de produccion e de l'autre per la bastison de restanca d'irrigacion. Ara, lor problèma es de trapar d'òbras nòvas per despensar las linhas budgetàrias e emplegar aquelas empresas de BTP.
La valorizacion d'aquel parçan petit del departament en zòna agro-silvestra e naturala sens tractopalas, sens òbras del BTP e per paucas subvencions paréis una absurditat per l'administracion publica.
E mai, non i a pas d'enjòc màger per l'industria de consum, los elegits departementals non son pas en capacitat intellectuala de prepausar de daissar faire la natura e los paisans.

Lo Testet es ara una batalha emblematica per n'acabar amb las òbras que desgalhen Occitània e França e crosen lo deute al profièit dels mercats financièrs.

Aquela batalha es en Occitània, ne cal faire una batalha occitana. Nos cal i èsser amb las bandièras occitanas.

  • 7
  • 1
Terric Lausa Quilhan
2.

Una ministra de m....
Un govèrn de m....
Un estat de m....

Ah, la grandeur de la France!

  • 9
  • 2

Escriu un comentari sus aqueste article