Bandièra01 1180x150: Comuna de Tolosa

Actualitats

Prumèr escambi de liceans araneses

Deu 12 au 14 de noveme, un quinzenat d’araneses vengón en Comenge e en Gasconha tolosana. Aquestes liceans de 16 ans que participèn a un escambi de joens a l’iniciativa deus professors d’occitan Nicolau Rei Bèthvéder (L’Isla de Baish), Joan-Pau Ferrèr (Sent Gaudenç) e Miquèu Segalàs (Val d’Aran). Començat en l’an passat, aqueth escambi de la Gasconha garonesa sembla de prénguer, benlèu pr’amor de la sua originalitat. D’efèit, tot aqueth escambi de gojats se hè en occitan en tot estar interestatau!
 
Le 12 de noveme, les liceans araneses s’arrestèn prumèr Sent Gaudenç, on estón recebuts peus joens occitanistas deu licèu Bagatèla. Puèi se n’angón a Tolosa on descobriscón l’Ostal d’Occitània, le Capitòli, l’Ostau d’Assesat, Sent Estève e Sent Sarnin. Le 13 de noveme vejón Aush dab la complicitat de G. Nosella e visitèn la Maison Augèr e le Musèu Campanari de l’Isla de Baish. Le divendres 13 de noveme, èra la jornada d’integracion au Licèu Josèp Savèrna de l’Isla de Baish on les joens araneses participèn aus diferents corses e podón comprénguer le foncionament d’un licèu plan diferent deu lor.
 
Aquera darrèra jornada estoc la de la recepcion a la mairia, on le maire L. Idrac hascoc l’esfòrç, plan bèth ende eth, de hèr un devís en gascon. Ei de notar que totas las nombrosas visitas se hascón en occitan. L’escambi, pr’amor de l’adjunta lislesa encargada de l’occitan Ma. A.M. Gontaud, recebèc l’ajuda de la comuna de l’Isla de Baish que prengoc en carga ua bona part de las còstas deus araneses. Ei de notar la politica occitanista d’aquesta vilòta de la Gasconha tolosana pr’amor que son exemples deus rars.
 
Fin finala, estoc anonciat que le CD tant esperat deus liceans d’occitan de l’Isla de Baish, enregistrat a Barcelona dab la cantaira aranesa Alidé Sans, sortiriá en deceme que veng.
 
 
 
 
Nicolau Rei Bèthvéder

Jornalet es possible gràcias al sosten economic e jornalistic dels legeires e benevòls. Se lo podètz sosténer en venent sòci dels Amics del Jornalet o de l'Associacion ADÒC, o tot simplament en fasent un don, atal contribuiretz a far un mèdia mai independent e de melhora qualitat.

Comentaris

Cristian FORMENT AGEN
3.

#2- Manifèstament, qu'ei educat; de tant qu'està plan lo"prudiscat", e's grata privadament.

  • 4
  • 0
BOURDON Pau
2.

#1 N'ei pas segur. Que i a tostemps quauquarren a denonciar: l'unanimitat planpensanta, un buzz prematurat, ua tipessa desconeguda qui hèn celèbra shens qu'aja enqüèra hèit arren, tot aquò en un sombre contèxte de finançament de Jornalet...

(De segur, lo men messatge ei au segond grad. E lo qui'u prudesca, que's grate)

  • 7
  • 8
Cristian FORMENT AGEN
1.

Damb aqueste vivificant testimoniatge, cap perilh de polemica.
Aquò es per assanir.

  • 10
  • 0

Escriu un comentari sus aqueste article