Bandièra01 1180x150: Comuna de Tolosa

Actualitats

Lo “bail in” e lo “bail out”, dos biaisses de mólzer

| istolethetv
En 2008 l’estat faguèt de “bail out” es a díser lo salvament de las bancas en quincanèla per l’argent public: los nòstres impòstes.
 
Aquela mesura còsta car als estats e aumenta lo deute, se diguèron que seriá melhor de far de “bail in”.
 
Gaireben passada inapercebuda, aquela mesura foguèt mesa en plaça devèrs la fin de 2013 amb una data d’execucion al 1r de genièr de 2016 fixada per l’UE  jos la bona ulhada de l’FMI…
 
 
De qu’es aquò lo “bail in”?
 
Se los contribuents (l’argent public, es a díser l’argent de l’estat) son nombroses, una autra populacion mai nombrosa son los depausants dins las bancas, cadun ten sa pichonas o bèlas economias.
 
D’aquó l’idèa de far portar las malparadas o las quincanèlas de las bancas non pas sus lo “bail out” finançat amb l’argent de l’estat: los impòstes; mas amb los fonzes dels particulars depausats dins la bancas.
 
Fins ara los depauses dels particulars dins las bancas èran quicòm de sagrat, s’i tocava brica.
 
Atal, amb lo “bail in”, l’estat sortís pas un centim de sas pòchas emplenadas per los impòstes nòstres.
 
 
La banca es quasi salvada
 
La banca alavetz a pas cap de besonh de vendre d’actius nimai d’obligacions que farián aumentar lo “krash”.
 
Per far bona cara s’aplica un percentage de la soma possibla de preempcion, amb una autra règla qu’es la soma a partir de la quala se pòt aplicar lo taus de preempcion.
 
 
Doas causas d’encapar
 
Lo principi de “bail in” es enterinat, sufís alavetz de cambiar los dos cursors: percentage de preempcion e soma a partir de la quala s’aplica.
 
Los vòstres depauses bancaris son una prèsta a la banca qu’a en contrapartida la sola obligacion de vos tornar moneda sonque se pòt (l’FMI explica lo cossí del perqué es melhor de far de “bail in” en plaça del “bail out”).
 
E mai se semblariá qu’aquelas mesuras foguèsson impossiblas, çò que se passèt en Chipre demòstra qu’aquò se pòt far.
 
Lo deute de França es de 2000 miliards d’èuros, çò que fa als alentorns del 95,1% del PIB, pas luènh de 30 000 èuros per cadun.
 
La primièra pèira de l’edifici foguèt pausada en 1984 per Jacques Delors, ministre de l’economia jos lo govèrn Mauroy, qu’escafèt las nocions de bancas d’afars e bancas de depaus. Es a díser una banca “universala” tornada cap als despausants pichons, los mercats financièrs, las entrepresas.
 
Atal va la vida tre lo 1r de genier 2016 amb lo “bail in”
 
 
 
Çakò Amca
 

Jornalet es possible gràcias al sosten economic e jornalistic dels legeires e benevòls. Se lo podètz sosténer en venent sòci dels Amics del Jornalet o de l'Associacion ADÒC, o tot simplament en fasent un don, atal contribuiretz a far un mèdia mai independent e de melhora qualitat.

Comentaris

Lutz
1.

Los dus pausan problèma.

Lo "bail out", es clarament dire a las bancas «podètz prene totis los riscs que volètz, l'estat serà totjorn a vos ajudar per las vòstras perdas». Evidentament, los encoratja pas a un comportament vertuós.

Lo "bail in" es raubar l'argent dels despausants. Per l'aplicar coma se passèt a Chipre, cal d'en primièr blocar los comptes de tot lo monde, senon las gents tiran lor argent (normal !) Çò que mòstra ben que se fa pas sens mal.

  • 2
  • 0

Escriu un comentari sus aqueste article