Bandièra01 1180x150: Comuna de Tolosa

Actualitats

L’LGV poiriá degalhar lo vin de Sautèrnas

Lo traçat del camin de fèrre degalhariá lo bòsc e lo microclima necessari per far aquel vin tan presat

| Henry Salomé
Lo projècte ferroviari d’una linha de granda velocitat (LGV) entre Bordèu e Dacs, prevista per 2027, poiriá far mal a las vinhas bordalesas. Es previst que lo traçat de la linha talhe lo riu de Ciron en tres endreches, e trenta de sos afluents, çò que perturbariá un quarantenat de zònas umidas e las capas d’aigas sosterranhas e, doncas, lo microclima necessari pel procès de fabricacion del vin de Sautèrnas.
 
“Non podèm pas prene lo risc d’ac fóter tot en l’aire!”, çò ditz a Le Figaro Xavier Planty, president de l’organisme de defensa e gestion de Sautèrnas. De fach, lo collectiu dels vinhairons concernits afirma que “l’LGV va traucar lo bòsc-galaria que protegís los arrius deu solelh, e doncas de la calor. Es justament la frescor d’aqueras aigas atau conservada que crèa, en arribant sus las tèrras caudas de Sauternés, lo fenomèn de condensacion e las famosas nèblas”. Aquelas nèblas son tanben necessàarias pel campairòl botrytis cinerea que dona al chuc de rasim son aròma especific.
 
Al delà, los vinhairons veson d’autres dangièrs potencials, perque la val del Ciron es una destinacion toristica per la qualitat dels vins mas tanplan per sa granda valor en fauna e flòra.
 
De son costat, l’operator RFF (Réseaux Ferrés de France), assegura aver “fach d’estudis d’impacte”. Dins aquel sens lo govèrn francés confirmèt arunan un estudi de factibilitat del projècte.
 
Segon lo biais que se debanen los eveniments, los vinhairons del país pensan de s’apelar a la Cort de Justícia Europèa.

Jornalet es possible gràcias al sosten economic e jornalistic dels legeires e benevòls. Se lo podètz sosténer en venent sòci dels Amics del Jornalet o de l'Associacion ADÒC, o tot simplament en fasent un don, atal contribuiretz a far un mèdia mai independent e de melhora qualitat.

Comentaris

Gaby Balloux Bordèu/Nancy
1.

Fau tanben saber que lo haiar de les gorgas deu Ciron es d'interés european. En efèit, aquesta populacion de haians, acompanhada d'un cortège floristic rare ad afinitats montanhardas, es datada de mèi de 40 000 ans. Autament dit, pendent la glaciacion de Würm, quòra l'Euròpa èra caperada per la tondrà , les gorgas de Ciron abriquèvan un bòsc ! Amèi d'aquò, los haians son fòrt rares dens lo Bassin Aquitan.
Espèri donc que de mesuras de proteccion (lo pus adaptat seré la creacion d'una resèrva naturala, gestionada per exemple per lo CG) seràn estadas presas avant que la LGV ravatgi tot.

  • 2
  • 0

Escriu un comentari sus aqueste article