Bandièra01 1180x150: Comuna de Tolosa

Actualitats

crotz-tolosaCreated with Sketch.LengadòcLengadòc BasCostiera de Nimes

Lunèl a cambiat d’imam après que lo prefècte se siá espantat

“I a ben evidentament una filièra a Lunèl perque un quinzenat de joves son partits e d’autres an fach acte de candidatura al despart”

| Eddy Circhirello
Chepicat pel nombre de joves de Lunèl que serián en partença per luchar amb los islamistas, lo prefècte del departament d’Erau, Pierre Bousquet, rescontrèt lo 6 de genièr passat lo cònsol per n’analisar las circonstàncias. Es alavetz que s’espantèt dels presics ambigús de l’imam local. Cinc jorns puèi, l’Union dels Musulmans de Lunèl, l’associacion que gerís la mosqueta, elegiguèt un autre imam, que Bousquet compta de rescontrar lèu.
 
“I a ben evidentament una filièra a Lunèl perque un quinzenat de joves son partits e d’autres an fach acte de candidatura al despart”, çò declarèt Bousquet a France Info. Bosquet felicitava l’associacion religiosa e mostrava sa fisança dins lo nòu imam.
 
Segon un article de Midi Libre, Lunèl a l’imatge de “vila jihadista”, e se multiplican las operacions policièras per desmantelar las filièras de recrutament islamistas.
 
 
Lo berberisme poiriá èsser una alternativa
 
En Catalonha, lo jornal Nació Digital publiquèt una entrevista fòrça interessanta del filològ e berberista Hassan Akioud. Dins aquela entrevista, Akioud prepausa lo berberisme coma una alternativa a l’integrisme religiós. Dins aquel sens, afirma que “lo movement amazigh a pres la linha de la laïcitat e son atacats pels religioses islamistas de l’orient e del nòrd d’Africa cada jorn”. Hassan Akioud ja aviá parlat amb la còla de Jornalet en setembre de 2012.
 
 

Jornalet es possible gràcias al sosten economic e jornalistic dels legeires e benevòls. Se lo podètz sosténer en venent sòci dels Amics del Jornalet o de l'Associacion ADÒC, o tot simplament en fasent un don, atal contribuiretz a far un mèdia mai independent e de melhora qualitat.

Comentaris

Pirolet
3.

Abans, los pescalunas cercavan d'agantar la luna que siague nòva, entièra o per quartièrs. Ara n'i a que vòlon pas que lo creissent.

  • 2
  • 3
question
2.

Lunèl es en Provença? Pamens s'i ditz "los-las"...

  • 2
  • 1
Lachaud Dornazac
1.

Fasem la patz dins vòstre còr, dins vòstra familha, dins la societat. Pensatz patz e lo monde cambara.
Visatz dins l'autre sas qualitats e non pas sos travers que l'autre siaja vòstre vesin, vòstre familha o ben una personalitat o meme l'environnement, la terra,l'univers, o mesme aquel que cresetz esser vòstre ennemic..
Desacralisatz la religion que siaja islamiste o catolica. Desacralisatz la Sciença e tot çò qu'avetz aprengut a l'escòla. Pensar patz!

  • 2
  • 0

Escriu un comentari sus aqueste article