Bandièra01 1180x150: Comuna de Tolosa

Actualitats

crotz-tolosaCreated with Sketch.LengadòcLengadòc BasBesierés

La comuna de Besièrs voldriá suprimir la Fèsta d’Òc

Segon un comunicat de la Coordinacion Occitana de Besierés, la municipalitat a pas donat de responsa clara

Verd e Blu al festenal Fèsta d'Òc en 2010
Verd e Blu al festenal Fèsta d'Òc en 2010 | Aure Séguier
La Coordinacion Occitana de Besierés (CÒB) ven d’alertar, per mejan d’un comunicat, que la còla municipala actuala de Besièrs a l’intencion de modificar e mai de suprimir la Fèsta d’Òc, lo festenal que dempuèi fòrça annadas amassa de besierencs e de vesitaires a l’entorn de la cultura occitana.
 
Sul sit de la comuna avèm ben trobat l’edicion 2014 del festenal, mas dins l’agenda de 2015 la Fèsta d’Òc es pas programada.
 
La CÒB planh aquela eventuala decision de la nòva còla que govèrna Besièrs, ja coneguda per sas politicas ultradrechistas. Reclama d’èsser entenduda per un responsable municipal e vòl una responsa clara sus çò que pensa de far la comuna a prepaus de la Fèsta d’Òc.
 
Aquel comunicat remarca que la supresion del festenal prejudica la creacion occitana viva e sa libertat d’expression, qu’an de besonh d’aquel luòc de difusion dins l’espaci public.
 

Jornalet es possible gràcias al sosten economic e jornalistic dels legeires e benevòls. Se lo podètz sosténer en venent sòci dels Amics del Jornalet o de l'Associacion ADÒC, o tot simplament en fasent un don, atal contribuiretz a far un mèdia mai independent e de melhora qualitat.

Comentaris

Ernest Galtés i torras Igualada (PP.CC.)
12.

Suprimir? No ho entenc? Perquè?
No és un atemptat a una Llengua això?

  • 0
  • 0
Servianés Lengadòc
11.

Soi pas aqui per me faire l'advocat de l'equipa de M Menard, màs estent que demòri dins lo Besierés me pensi poire dire quauques mots.D'en prumièr o cal avoar, cada còp que m'anèri passejar per la Fèsta d'Òc malurosament i avia pas la fola, me rapèli d'aveire vist l'espetacle del Cristian Salés sus las Aléias e erèm pas pas que quatre pelats.Sabi pas per de que lo Menard a la tissa de suprimir aquèl eveniment màs i pòt trapar de segur de rasons de frequentacion.

  • 4
  • 1
Joan Francés Blanc
10.

Quin amatorisme.

La coordinacion "a appris que l’équipe municipale actuelle souhaite modifier ou supprimer" la manifestacion. La comuna demanda de prene lenga ("La réponse, par courrier signé de l’adjointe à la culture, signifiait de demander un rendez-vous à la personne chargée de la réalisation technique de cet événement.") En responsa, la coordinacion respond pas e publica un comunicat.

Quala serà la reaccion de la comuna de Besièrs? Cresètz que se sentiràn menaçats per la trèva d'Ives Roqueta? M'imagini la reaccion de Ménard : "Yves qui?"

  • 5
  • 0
Gerard Joan Barceló Pèiralata
9.

#6 Òc-ben, soi d'acòrdi amb l'observacion d'Òlo. Es important de s'enganar pas de combat: lo problèma màger es l'actitud de la comuna de Besièrs -quina tristor de s'avisar que la vila martira, que sos estatjants paguèron amb lor vida lor refús de liurar los catars e los vaudeses als crosats, es ara a las mans de chauvinistas franceses racista!-. Una publicacion recenta de la comuna, fa qualques jorns, rendiá un omenatge evidentament ipocrita a Ives Roqueta, "l'amic de Robert Ménard"...



Totun, precisament, de quitar nòstres complèxes es una bèla responsa als enemics de nòstra lenga e de nòstra cultura.

  • 9
  • 0
antalya apraquital
8.

#6 Caldrià pas desconar tanplan benlèu ! S'agís pas de linchar qual que siòqsue!
S'agís de comunicar en Occitan! Se los quites occitanistas parlon pas e lo fan pas servir dins las comunicacions lors ..... val vai damorar al lièch !

  • 5
  • 2

Escriu un comentari sus aqueste article