Bandièra01 1180x150: Comuna de Tolosa

Actualitats

Los berbèrs de Rif demandan al rei d’Espanha una “reparacion amistosa” per la Guèrra de Rif

An mandat una letra al monarca en demandant de reparacions pels prejudicis causats per la guèrra quimica de 1921-1926, qu’encara uèi lo jorn la patís lo pòble rifenc

| Rashid Raha
Un grop d'associacions berbèras de Rif an escrich una letra el rei d’Espanha, Felip VI, per li demandar de “reparacions pels prejudicis passats o presents causats per la guèrra quimica”, una guèrra qu’Espanha menèt contra las populacions de las montanhas del nòrd de Marròc que se levèron contra lo colonialisme espanhòl e francés.
 
Segon lo president del Congrès Mondial Amazigh, Rashid Raha, la letra es fruch d’una amassada de divèrsas associacions berberistas dissabte passat a Nador (Rif). Dins aquela amassada analisèron los atacs quimics d’Espanha contra la populacion entre 1921 e 1926, e las consequéncias sus la santat dels ciutadans.
 
Segon Raha, lo 80% dels càncers que se tractan a l’ora d’ara dins l’Espital Avicènna de Rabat, lo mai grand de Marròc, venon de Rif, e es fòrça probable que los pacients ajan eiretat de problèmas de santat derivats dels gases emplegats per Espanha dins aquela guèrra. S’agiriá de gas mostarda, de fosgèn, de disfosgèn e de cloropicrina.
 
Los signataris de la letra considèran que l’estat espanhòl “a un deute istoric amb Rif”, e pr’amor d’aquò dison al rei Felip VI que pòt pas “restar insensible davant l’injustícia, la violacion dels dreches mai elementaris e los prejudicis subits per las populacions civilas sens defensa”. La letra prepausa al rei una “reparacion amistosa” amb d’accions de reconeissença oficiala de la responsabilitat, d’organizar d’actes de reconciliacion e de revisar l’istoriografia espanhòla. Tanben prepausa de “compensacions economicas individualas” e collectivas, per tal de finançar d’unitats d’oncologia als espitals de Rif e las recèrcas sus aquel periòde de l’istòria.

Jornalet es possible gràcias al sosten economic e jornalistic dels legeires e benevòls. Se lo podètz sosténer en venent sòci dels Amics del Jornalet o de l'Associacion ADÒC, o tot simplament en fasent un don, atal contribuiretz a far un mèdia mai independent e de melhora qualitat.

Comentaris


I a pas cap de comentari

Escriu un comentari sus aqueste article