Bandièra01 1180x150: Comuna de Tolosa

Actualitats

L’Estat Islamic destrutz la ciutat assiriana de Nimrud

De tresaurs arqueologics cabián dins l’anciana vila en roïna, fondada al sègle XIII abC.

| M. Chohan
Iraq, totòm o sap, correspond en bona part a l’antica Mesopotamia, territòri de la civilizacion assiriana. I cap doncas un important patrimòni arqueologic, en perilh, que ja l’invasion del país per la coalicion dirigida pels Estats Units, en 2003, aviá començat de lo menaçar, amb lo saquejament e lo trafec d’objèctes d’art.

Après la difusion del vidèo, la setmana passada, que mostrava l’anientament d’estatuas del musèu de Mossol —fòrça, totun, èran sonque de còpias de gip—, l’organizacion jihadista Estat Islamic, que contraròtla una partida de l’espaci iraquian, es a destruire amb de buldozèrs las estatuas e los tombèls assirians. Segon una interpretacion minoritària e mai entre los islamistas, aqueles vestigis arqueologics afavoririán l’idolatria, çò dison las gents de l’Estat Islamic. Nimrud foguèt fondat al sègle XIII abans lo Crist e quatre sègles puèi venguèt capitala de l’Empèri abans la casuda d’Assiria en 610 abans lo Crist. Las rèstas de la ciutat de Nimrud, las descobriguèt en 1820 l’arqueològ anglés Claudius James Rich.

Tanben puèja un chepic a l’entorn de l’anciana ciutat d’Hatra ont cabon de temples ellenistics.



Jornalet es possible gràcias al sosten economic e jornalistic dels legeires e benevòls. Se lo podètz sosténer en venent sòci dels Amics del Jornalet o de l'Associacion ADÒC, o tot simplament en fasent un don, atal contribuiretz a far un mèdia mai independent e de melhora qualitat.

Comentaris

Tàrrega Igualada (PP.CC.)
3.

És estranyn gent que té tant d'èxit en el camp militar i propagandìstic, que fagin aquestes monstruositats, i totes les altres que fan hi han fet, i segurament faran i és quedin tan amples, tan tranquils i que hi hagi gent que vulgui anar amb ells.
No ho entenc potser si els fessin el mateix a ells canviarien d'actitud.
En el passat,els croats feren coses igulas de greus que el que ells fan, a mès anys de col.lonització.
Però això és mes bèstia del que pidem imaginar. Sense justificació. sense explicació.
Perquè cometre els mateixos erros que nosaltres vam fer en el passat?
No ho sé però son uns bèsties.
Tarrega.

  • 0
  • 0
Pirolet
2.

#1 En correccion pròpia: Vista l'eficacitat...

  • 1
  • 0
Pirolet
1.

Vista l'eficàcia, òm se pòt demandar se l'E.I. (sembla estat islamic) es pas estat conselhat -desencusatz-me: coachat- pel E.F. (estat francés): Volètz destrusir tot çò qu'es pas musuman barrat? Vos anam explicar coma faguèrem per destrusir tot çò qu'es pas franchimand barrat.

  • 4
  • 6

Escriu un comentari sus aqueste article