Bandièra01 1180x150: Comuna de Tolosa

Actualitats

Una nòva illa dins lo Pacific a aculhit los primièrs vesitaires

Son anats a la nòva illa de l’archipèla de Tònga, qu’emergiguèt de las aigas en genièr passat après una erupcion volcanica

En seguida de l’erupcion d’un volcan sosmarin, en decembre e genièr passats, emergiguèt de las aigas de l’archipèla de Tònga, en l’Ocean Pacific, una nòva illa (vidèo). Se nomena Hunga Tonga-Hunga A’pai e sos primièrs vesitaires i son anats, malgrat la perilhositat del sòl, e n’an publicat qualques fòtos.
 
Gianpiero Orbassano, proprietari d’una ostalariá en Tònga, i anèt amb dos amics sieus lo 7 de març passat. Pogèron al luòc mai naut de la nòva illa que fa un quilomètre e mièg de long e que se tròba a seissanta quilomètres de Nuku‘alofa, la capitala de Tònga. Segon çò qu’expliquèron, la superfícia èra encara cauda e i a un lac amb una fòrta odor de sofre al centre.
 
E mai s’es una illa pro granda, los expèrts preveson que desapareisserà jos l’aiga de l’ocean dins qualques meses.
 

Jornalet es possible gràcias al sosten economic e jornalistic dels legeires e benevòls. Se lo podètz sosténer en venent sòci dels Amics del Jornalet o de l'Associacion ADÒC, o tot simplament en fasent un don, atal contribuiretz a far un mèdia mai independent e de melhora qualitat.

Comentaris


I a pas cap de comentari

Escriu un comentari sus aqueste article