Bandièra01 1180x150: Comuna de Tolosa

Actualitats

Daniel Brugès: l’arma occitana qu’a besonh d’evasion

L’artista plastic e escrivan auvernhat es tornat a l’art figuratiu, e a publicat 25 libres, dont qualques unes en occitan

Daniel Brugès es un artista plastic e un escrivan cantalon, qu’après aver trabalhat longtemps la pintura d’òli figurativa, creèt una sèria de tablèus de grands formats d’estil abstrach durant dos ans, e retornèt al figuratiu.
 
Definís sa pintura, bèl primièr, coma una ofrenda de son “ieu” ligat a Auvèrnhe. Desira transmetre son “espessor d’existéncia” e sa “dimension d’èsser ancorada dins l’arma occitana mas qu’a besonh d’evasion”. Son encaminament consistís a liberar, gràcias al contacte amb lo supòrt e per un gèst adaptat al moment, una cèrta intensitat interiora de pro mal definir mas totjorn al limit dels dos monds, lo real e l’imaginari.
 
Coma escrivan, Brugès a escrich 25 libres, dont qualques unes en occitan.
 
En 1989, per la fièra dels libres de Ruenas de Marjarida, realizèt amb Christiane Valat una performança artistica: pengèt cada jorn pendent un an un tablèu representant lo libre. Las 365 òbras foguèron expausadas en plen aire dins l’encastre de la fièra del libre en julhet e foguèron vendudas a l’enquant.
 
Dins los ans 1990 participèt a d’operacions restacadas al mail art amb d’exposicions internacionalas. Dempuèi los ans 2000 a abandonat progressivament l’òli al profièch de l’acrilic, de l’aquarèla e del dessenh.

Jornalet es possible gràcias al sosten economic e jornalistic dels legeires e benevòls. Se lo podètz sosténer en venent sòci dels Amics del Jornalet o de l'Associacion ADÒC, o tot simplament en fasent un don, atal contribuiretz a far un mèdia mai independent e de melhora qualitat.

Comentaris


I a pas cap de comentari

Escriu un comentari sus aqueste article