Bandièra01 1180x150: Comuna de Tolosa

Actualitats

Eleccions departamentalas: 4 elegits d’Aude an signat un engatjament en favor de l’occitan

I aurà de conselhièrs autonomistas al Bascoat Nòrd, en Bretanha e en Corsega

| Rama
Lo segond torn de las eleccions departamentalas de la Republica Francesa a confirmat las tendéncias del primièr torn: reculada dels socialistas e dels ecologistas e avançada de l’UMP de Sarkozy dins tota la republica. E mai s’en Occitània cap de partit occitanista es pas arribat al segond torn de l’eleccion departamentala, i aurà de conselhièrs autonomistas al Bascoat Nòrd, en Bretanha e en Corsega.
 
 
En Occitània
 
En Occitània, los socialistas an ganhat dins l’oèst e lo sud del país, mentre que l’UMP s’es impausada al nòrd e a l’èst. Cal soslinhar que lo Front Nacional a pas capitat a ganhar en Provença, ont la formacion ultradrechista prevesiá de melhors resultats, mai que mai als departaments de Var e Vauclusa.
 
En mai d’aquò, en Aude, i a quatre conselhièrs departamentals elegits qu’an signat l’engatjament de País Nòstre. Aqueles elegits, que son 2 del Partit Socialista, 1 de l’UMP e lo cònsol centrista de La Novèla, an signat una carta de dètz engatjaments en favor de la promocion de la lenga e la cultura occitanas dins lo conselh departamental, ont cal notar la designacion d’un elegit delegat a l’occitan, l’installacion d’un encargat de mission, una evolucion del budget departamental per l’occitan de 2 èuros per abitant, un sosten a las Calandretas e a las escòlas bilingüas e la creacion d’un festenal de l’expression occitana.
 
 
De conselhièrs autonomistas al Bascoat Nòrd, en Bretanha e en Corsega
 
A respècte de las autras nacions sens estat qu’an participat a aquela eleccion, lo jornal catalan Nationalia n’a publicat un rapòrt. Segon Nationalia, Euskal Herria Bai a obtengut dos conselhièrs departamentals al Bascoat. Los autonomistas del Movement Bretanha e Progrès an ganhat als cantons de Gourin e de Karaez, ont se presentava Christian Troadec amb Corinne Nicole. En Corsega, los de Femu a Corsica-Insieme per Bastia an obtengut tres conselhièrs en Bastia. 

Jornalet es possible gràcias al sosten economic e jornalistic dels legeires e benevòls. Se lo podètz sosténer en venent sòci dels Amics del Jornalet o de l'Associacion ADÒC, o tot simplament en fasent un don, atal contribuiretz a far un mèdia mai independent e de melhora qualitat.

Comentaris

antalya apraquital
2.

Quand legissi l'engatjament me disi qu'es una misca masca de mai. Tot lo mond pòt signar aquela mena d'engatjament de tal qu'engatjar pas a ren ! Son una estampida d'intencions generalistas , res de concret, res de seguit dins lo temps! Tot aquò es sonque de ventalha e bracejadís.

E los qu'an pas estat elegits ? de que fan per l'occitan : Nos recantan la sansonha "se sem elegits farèm quicòm" De l'intencion m'en foti. Amai se son pas elegits devon fa quicòm tre ara.

  • 5
  • 0
Pirolet
1.

Saique serà pas aqueste lo peis d'abrial?

  • 5
  • 1

Escriu un comentari sus aqueste article