Bandièra01 1180x150: Comuna de Tolosa

Actualitats

An manifestat per l’occitan davant los conselhs departamentals mentre que se constituissián

Los acampats cercavan de “lançar l’alarma sus la situacion catastrofica ont se tròban la lenga e la cultura occitanas”

Un siessantenat de personas acampèron ièr davant lo Conselh Departamental d'Erau, a Montpelhièr
Un siessantenat de personas acampèron ièr davant lo Conselh Departamental d'Erau, a Montpelhièr | Patrici Baccou
Ièr dijòus, mentre que los conselhs departamentals se constituissián, divèrsas manifestacions simultanèas faguèron sonar de campanetas en tot “lançar l’alarma sus la situacion catastrofica ont se tròban la lenga e la cultura occitanas”. Segon las informacions qu’avèm a l’ora d’ara, se son debanats d’acamps almens a Albi, Carcassona, Caors, Fois, Montpelhièr, Rodés e Tolosa.
 
Un seissantenat d’individús a Montpelhièr e un quarantenat a Fois son estats vistes pels elegits que prenián la carga. A Fois lo president del conselh departamental d’Arièja a quitament parlat amb los acampats en lor prometent una reünion plan lèu.
 
Los manifestants, qu’an seguit la crida de Calandreta e d’Iniciativa Lengadòc, demandan una politica occitana dins l’esenhament, la creacion culturala e los mèdias. Volon fa prene consciéncia als elegits occitans que “lo patrimòni del departament, del país, es un patrimòni viu e istoric”.
 
“Cap a una situacion de l’occitan qu’es estada declarada per l’UNÈSCO en «grand perilh» la mobilizacion s’impausa, de la basa segur, e tanben de las amassadas territorialas. E a la basa constatam qu’existís una demanda fòrta d’occitan tre que i a una ofèrta de qualitat. Nos en avisam cada jorn dins las escòlas, los balètis, las accions culturalas. A aquesta demanda, las associacions respondon lo mai sovent gaireben solas. Pas cap d’iniciativa de l’estat e una accion dels poders publics qu’es notòriament de mai en mai indigenta, subretot dins l’ensenhament, e quasi nulla dins lo domeni de la cultura. Las collectivitats se devon implicar mai e agir amb determinacion per balhar un avenidor a lor patrimòni, qu’es la riquesa d’uèi e de deman de lor territòri. E la responsabilitat dels elegits es ben, al minim, de transmetre en bon estat a las generacionsa venentas lo patrimòni recebut en eiretatge”.




Campanada Occitanaper france3midipyrenees

Jornalet es possible gràcias al sosten economic e jornalistic dels legeires e benevòls. Se lo podètz sosténer en venent sòci dels Amics del Jornalet o de l'Associacion ADÒC, o tot simplament en fasent un don, atal contribuiretz a far un mèdia mai independent e de melhora qualitat.

Comentaris


I a pas cap de comentari

Escriu un comentari sus aqueste article