Bandièra01 1180x150: Comuna de Tolosa

Actualitats

Eurostar connècta Londres e Marselha en mens de 6h30

Anar a Londres es ja fòrça mai aisit e rapid que d’anar de la Ciutat Focèa a Lemòtges e quitament a Bordèu

| Paul Burkitt-Gray
Dempuèi aqueste divendres, anar en tren de Marselha a Londres es fòrça mai aisit e rapid que d’anar de la Ciutat Focèa a Lemòtges e quitament a Bordèu. Eurostar, lo tren jos la Marga, connècta dempuèi divendres passat Marselha e Avinhon cap a Londres.
 
Lo primièr tren de Londres en direccion Marselha partiguèt lo 1r de mai a 6h19 e en pauc mens de 6h30 arribèt a Marselha après s’arrestar a Lion e a Avinhon, segon çò que rapòrta France Info.
 
Eurostar a anonciat “fins a cinc servicis per setmana en plena sason” que connectaràn la capitala britanica e Provença, e “entre un e tres servicis la rèsta de l’annada”. L’entrepresa ferroviària se met a afrontar la concurréncia de la societat publica alemanda Deutsche Bahn, qu’a anonciat que vòl far córrer de trens dins lo tunèl jos la Marga. Pasmens, la concurréncia d’Eurostar es ja existenta amb los avions. De companhiás low cost ja connèctan Marselha e Londres.
 
Ça que la, la comuna de Marselha e los comerçants del centre vila se regaudisson d’aquela connexion que menarà de toristas al país. Segon Didier Parakian, adjonch al cònsol de Marselha en carga del desvolopament economic, son 200 000 los toristas britanics que cada annada vesitan normalament la capitala de Provença. Per tant, Parakian espèra que gràcias a l’Eurostar aquela chifra se doblarà. “Leis anglés aiman Marselha. La concurréncia serà fòrça positiva e atirarà mai de toristas. Una partida prendrà lo tren, una partida prendrà l’avion. Lei beneficis seràn per lei marselhés, per lei comerçants, per lei ostaliers, per lo centre vila”, çò espèra Parakian, qu’espèra quitament que se crearà d’emplecs.
 
Mentretant, l’estat francés a decidit de barrar 14 linhas de trens al país, coma Jornalet o denóncia ben uèi dins son editorial. E mai, las comunicacions en Occitània, que son elas que portarián un progrès economic, uman e social durable, demòran marridas. En comparason amb las 6h30 de Marselha-Londres, una liason Marselha-Bordèu o Marselha-Lemòtges nos demanda de far de correspondéncias dins un viatge longàs que despassa netament las uèch oras. 

Jornalet es possible gràcias al sosten economic e jornalistic dels legeires e benevòls. Se lo podètz sosténer en venent sòci dels Amics del Jornalet o de l'Associacion ADÒC, o tot simplament en fasent un don, atal contribuiretz a far un mèdia mai independent e de melhora qualitat.

Comentaris

Gerard Joan Barceló Pèiralata
2.

#1 Es verai, mas comparem puslèu Niça-Bordèu (637 km a vòl d'aucèl) e Niça-Londres (1029). 506 km entre Bordèu e Marselha, 1002 entre Londres e la ciutat focèa...

  • 3
  • 0
casa marselha
1.

Una precision, Marselha-Bordèu es pas mai lòng, que fa 6òras de viatge generalament.
Per lo moment, Marselha - Londres fa 7h50 !
Vesi pas cu causirà de prendre lo trin (7h50 e 90€) quand l'avion lo fa en 2oras e 25€ ...

  • 6
  • 1

Escriu un comentari sus aqueste article