Bandièra01 1180x150: Comuna de Tolosa

Actualitats

crotz-tolosaCreated with Sketch.LengadòcLengadòc BasMontpelhierenc

Seta: la Glèisa Protestanta Unida de França autoriza la benediccion dels parelhs omosexuals

Lo 17 de mai, o decidiguèt lo sinòde de la màger denominacion protestanta de l’estat francés

| Guillaume Paumier
Quasi dos ans après la celebracion del primièr matrimòni omosexual, lo 29 de mai de 2013 a Montpelhièr, Occitània es tornar-mai al centre de l’atencion a prepaus d’aquel debat de societat. Dimenge 17 de mai, los 105 delegats de la Glèisa Protestanta Unida, acampats en sinòde, votèron per saber se caliá autorizar o pas la benediccion dels parelhs omosexuals. Aquò se passèt a Seta (Montpelhierenc).

Creada en 2012, la Glèisa Protestanta Unida es la màger denominacion protestanta de l’estat francés. Es la fusion de la Glèisa Reformada de França, d’origina calvinista —una sensibilitat que pertoquèt fòrça uganauds occitans e franceses—, e de la Glèisa Evangelica Luteriana de França. Son organizacion es a l’encòp presbiteriana e sinodala: las decisions, las prenon los conselhs de cada glèisa locala e l’ensems de las glèisas localas de la meteissa denominacion recampadas dins un congrès de delegats, lo sinòde.

Ansin, dels 105 delegats del sinòde del 17 de mai, 94 votèron en favor de l’autorizacion de la benediccion dels parelhs omosexuals, e sonque 3 votèron contra. Totun, se tracta pas d’una obligacion: una glèisa locala opausada a aquela mena de benediccion serà pas constrencha de la celebrar. Disèm ben “benediccion” e non pas “matrimòni” perque, per se destriar de la concepcion catolica del matrimòni, que lo considèra coma un sagrament e un ligam indissoluble entre un òme e una femna, aquela denominacion protestanta lo vei coma una simpla ceremònia de benediccion après lo matrimòni civil —lo sol que siá legal segon la lei francesa—.

Aquela decision de la Glèisa Protestanta Unida de França a luòc un an après una nòta de l’esperit semblable, qu’apelava a luchar contra tota forma de discriminacion e l’omofobia. La publiquèt una glèisa mai pichona, la Mission Populara Evangelica de França.
La question de l’omosexualitat e de l’acceptacion del matrimòni omosexual devesís las glèisas crestianas del Mond. Generalament, las glèisas mens omofòbas son tanben las que donan a las femnas lo meteis nivèl de responsabilitat que los òmes. Per exemple, la Glèisa
Evangelica Luteriana en America —la principala glèisa luteriana dels Estats Units, que la dirigís una femna, Elizabeth Eaton— permet despuèi 2009 als omosexuals, non sonque celibataris mas tanben en parelh, d’exercir exactament las meteissas foncions pastoralas que los eterosexuals.


Jornalet es possible gràcias al sosten economic e jornalistic dels legeires e benevòls. Se lo podètz sosténer en venent sòci dels Amics del Jornalet o de l'Associacion ADÒC, o tot simplament en fasent un don, atal contribuiretz a far un mèdia mai independent e de melhora qualitat.

Comentaris

Lutz
3.

Plan contenta d'aquela decision, òsca als reformats per la lora dubertura ! :)

  • 2
  • 0
Gerard Joan Barceló Pèiralata
2.

Es verai que la mòrt del paure Miquèl Servet foguèt una grèva pèca de Calvin. Pasmens, la referéncia de la Glèisa Reformada al calvinisme èra luenchenca despuèi un bèl brieu, e o es encara mai amb sa fusion amb los luterians.

  • 5
  • 0
Pirolet
1.

Lo fantauma de Calvin deu èsser enferonat, el que mandava al fuòc cal pensava pas coma el.

  • 5
  • 0

Escriu un comentari sus aqueste article