Bandièra01 1180x150: Comuna de Tolosa

Actualitats

Stonewall Inn, lo bar a l’origina del Jorn de las Fiertats LGTB, es declarat patrimòni istoric de Nòva York

Dins aquel luòc d’amassada istoric de la comunautat omosexuala nòvayorkesa se debanèron d’incidents violents amb la polícia lo 28 de junh de 1969

Se festegèt pertot aquesta dimenjada lo Jorn de las FiertatsLGTBI, en remembre de l’assaut policièr del 28 de junh de 1969 al Stonewall Inn, lo bar nòvayorkés de referéncia de la comunautat gai. Ongan la commemoracion es arribada qualques jorns après l’inscripcion d’aquel establiment iconic del West Village, restacat als dreches dels omosexuals, dins la lista del patrimòni istoric de Nòva York.
 
O decidiguèron dijòus a l’unaniminat los membres de la Comission de Preservacion dels Sits de la Vila de Nòva York: “Aquela bastissa es lo simbòl d’un periòde que los nòvayorkeses LGTB i quilhèron lo cap e decidiguèron que volián pas pus viure a l’ombra”.
 
Lo Stonewall Inn venguèt un simbòl del movement pels dreches dels gais e de las lesbianas lo 28 de junh de 1969, en seguida d’un violent atac de la polícia qu’intrèt dins lo bar.
 
Lo local èra famós coma luòc d’amassada de la comunautat LGTB de la vila dins una epòca d’intolerància tocant los omosexuals. Après l’assaut se debanèron de manifestacions e de protèstas per totes los Estats Units.

Jornalet es possible gràcias al sosten economic e jornalistic dels legeires e benevòls. Se lo podètz sosténer en venent sòci dels Amics del Jornalet o de l'Associacion ADÒC, o tot simplament en fasent un don, atal contribuiretz a far un mèdia mai independent e de melhora qualitat.

Comentaris

Francesc Palma de Mallorca
1.

M'importen pas lo gais, encara que vull que tengan tots los drets reconeguts.
Lo que vos volia parlar és d'un gran home com Sant Luís pels francimans.,me referesc a Lincoln ara que parlan de que volen prohibir la bandera sudista. Doncs aquest president era del Partit Republican, e era lo representant de los fabricans del Nord que volien las materies primeras del Sud per sas fabricas. Lo Partit Demòcrata era plus a favor del Sud. Amb aquesta única intencion l'elegiren: per lo coton,lo cautxo ,lo cafè,...que lo Sud venia als anglesos, holandesos,etc.a bon preu superior al que volien pagar los del Nord. Per cert Lincoln tenia esclaus e només va prohibir l'esclavitut als estats confederats e pas als altres. A mai era famelhut e sifilitic.

  • 0
  • 0

Escriu un comentari sus aqueste article