Bandièra01 1180x150: Comuna de Tolosa

Actualitats

Trenta membres del Conselh d’Euròpa demandan un debat sus las nacions sens estat

Se sollicita l’assemblada d’aquel conselh de tractar lo drech a l’autodeterminacion dels pòbles e lo drech de Catalonha de decidir son avenir politic

Lo Conselh d’Euròpa publiquèt ièr una mocion entitolada “La situacion de las nacions sens estat en Euròpa”, que sollicita l’assemblada d’aquel conselh de tractar lo drech a l’autodeterminacion dels pòbles e lo drech de Catalonha de decidir son avenir politic. Demièg los signataris d’aquela mocion, cal remarcar lo senator neerlandés de l’esquèrra unitària Tiny Kox e lo socialista soís Andreas Gross.
 
La mocion, presentada pel deputat socialdemocrata danés Jacob Lund, la signan trenta membres del Conselh, de 19 païses europèus desparièrs e dels diferents grops politics. La granda majoritat dels signataris son socialistas —lo grop mai vast del Conselh—. I a tanben tres deputats del Grop Popular Europèu e una del Grop dels Liberals e Democratas.
 
Un raportaire se deu reünir amb los signants de la mocion dins qualques jorns e, parallèlament, los grops decidiràn se se fa lo debat. Se se fa, serà dins la davalada que ven en una session plenièra de l’assemblada del Conselh.
 
Lo Conselh d’Euròpa es l’organizacion internacionala de la “Granda Euròpa” (46 Estats membres, contra 27 per l’Union Europèa) que sa tòca es de promòure la democracia, los dreches umans, l’identitat culturala europèa e la recèrca de solucions als problèmas de societat en Euròpa. Son sèti es a Estrasborg. Foguèt fondat lo 5 de mai de 1949 per l’Estatut de Londres.

Jornalet es possible gràcias al sosten economic e jornalistic dels legeires e benevòls. Se lo podètz sosténer en venent sòci dels Amics del Jornalet o de l'Associacion ADÒC, o tot simplament en fasent un don, atal contribuiretz a far un mèdia mai independent e de melhora qualitat.

Comentaris

"Tàrrega" Igualada (PP.CC.)
6.

La cosa s'anima una mica més, espero que per alguns els arrivi a temps, ja que entre la explotació económica i la cultural...
A veure si és possen a trevallar d'un cop i fan alguna cosa de profit, ja tocaría.
L'Ernest, "el Tàrrega".


  • 0
  • 0
Joan Francés Blanc
5.

Lo Conselh d'Euròpa a pas cap d'utilitat ni de poder. Las resolucions tanpauc.

  • 2
  • 0
raimon
4.

Supausi que, coma de costuma, Occitània serà pas evocada.

Occitània es pas solament ua region... coma volhatz que sia considerada coma ua nacion sens estat ? Es pas doman que lo sicut "occitan" serà evocat pels "decidaires", ni en Europa, ni endacòm mèi, los quite Bretons coneguen pas Occitània, qu'an tirat los panèus de Tula per'mor d'èster la ciutat FRANCESA de Holanda (un brave Francés, de soca Normanda)...

Prauba Occitània, sofisses de la manca de visibilitat sul terren dels occitanistas, que's prefèran demorar tranquile entre eres (quitament sul web)

  • 6
  • 0
Francesc Mallorca
3.

L'estat que respecta mens los drets de las nacions sense estat ja sabets quina és: LA FRANÇA. la que va crear tot lo merder de la guerra de Succession,... e que vol deixar morir a tots los altres manco ela: PARíS.
Que grander que siá Paris. Amb sas avingudas e grans monuments. Pagats per los occitans, basques, catalans. Corsos, bretosn, alsacians.
Un gendarma me diguet
Què vols anar a veire a Tolosa?
tots los toristes van a París.
No tenc res que far a París. Jo m'en foti del vostre Nord. Ne voli gens veire. Voli anar a Tolosa la ciutat de mos somnis. Lo viatge preciós que desiri fa molt temps. Senti pas res per Paris, És Occitània que ami.

  • 7
  • 0
Bernat Barcelona
2.

Qualsevol estat hauria d'ésser plurinacional, es a dir garantir un mateix status envers totes les seves cultures. Per exemple a Suïssa no existeix el suís ans hi ha diferents llengües.

  • 7
  • 0

Escriu un comentari sus aqueste article