Bandièra01 1180x150: Comuna de Tolosa

Actualitats

crotz-tolosaCreated with Sketch.LengadòcLengadòc BasBesierés

Besièrs: lo nom d’Ives Roqueta, en francés, per un modèst auditòri

Ne faguèt l’inauguracion la companha del poèta, Maria Roanet, acompanhada del polemic cònsol Robert Ménard

| D.R. / Midi Libre
La comuna de Besièrs a donat lo nom d’Ives Roqueta a l’Auditòri dels Franciscans. La dimenjada passada, ne faguèt l’inauguracion l’escrivana Maria Roanet, qu’èra la companha d’Ives Roqueta. Dins l’acte, Roanet èra acompanhada de qualques elegits besierencs dont lo polemic primièr cònsol Robert Ménard, segon çò que rapòrta Midi Libre.
 
L’escrivana desvelèt una placa, solament en francés, que portava la version afrancesada del nom d’Ives Roqueta, çò es “Yves Rouquette”.  Puèi i aguèt una lectura de tèxtes del poèta occitan per Maria Roanet e per l’actor Domenge Lautré. L’acte se clavèt amb la musica de l’acordeonista Camille Simeray e del guitarrista Morgan Astruc.
 
 
Decepcion
 
Qualques sectors de l’occitanisme an mostrat lor decepcion perque son d’elegits d’extrèma drecha que protagonizavan l’acte, perque la placa es monolingüa en francés e pel fach que lo teatre dels franciscans es un dels mens coneguts e concorreguts de la vila.
 
Roqueta, que nos quitèt en genièr passat, foguèt un personatge polemic dins lo movement occitanista. Per contra, la qualitat de son òbra literària es fòra tota discussion.

Jornalet es possible gràcias al sosten economic e jornalistic dels legeires e benevòls. Se lo podètz sosténer en venent sòci dels Amics del Jornalet o de l'Associacion ADÒC, o tot simplament en fasent un don, atal contribuiretz a far un mèdia mai independent e de melhora qualitat.

Comentaris

Francesc Palma de Mallorca
10.

Se la dreta fa lo mateis, edoncs se l'extrema dreta fa qualque causa, doncs que la faga. Nosaltres que votam l'esquerra.

  • 0
  • 0
Joan Puech Rodés
9.

#4
Siatz serios ! Vòstre PNO que sortis de sa tuta un còp cada 6 ans a pas gaire empachada l'eleccion d'elegits FN dins Gard.

  • 0
  • 0
Guilhèm Thomàs Tolosa
8.

#7 Òc-ben pel Menard. Mercé per vòstras precisions.

  • 1
  • 0
Melanie Laupies Besièrs - Montpelhièr
7.

#5 lo Menard de la data de la publicacion de Lengadòc Roge es pas lo Menard de 2015.

L'amistat de fa mai de 30 ans entre Roqueta e Menard es segurament pas una trufariá. De fach, un fum de mond a Besièrs coneisson lo Menard de l'epòca que viviá a Besièrs, qu'èra de Besièrs, qu'èra pas encara partit a París, qu'aviá lo còr e las amistats a esquèrra, que fasiá de ràdio a France Bleu, de quand fasiá de ràdio liura.
Èra una autra epòca, aviá una autra ideologia, èra un tipe frequentable.
Èra al sègle passat...

  • 12
  • 0
Guilhèm Thomàs Tolosa
6.

#5 Soi pas segur, mas amb qualqu'un nos demandavèm s'aqueles mots poirián pas èsser un pauc trufariás. (Desencusatz, me soi remembrat d'aquela question qu'aprèp la publicacion de mon primièr messatge).

  • 1
  • 0

Escriu un comentari sus aqueste article