Bandièra01 1180x150: Comuna de Tolosa

Actualitats

Almens 95 mòrts dins una manifestacion a Ankara

Èra estada convocada per l’HDP, lo movement d’esquèrra pròcurd

Lo nombre de mòrts dins l’atemptat d’ièr de matin a Ankara ja puèja a 95 personas, segon las donadas del govèrn turc. Los mòrts e los centenats de ferits foguèron provocats per doas explosions al costat de la gara centrala. L’atemptat, ara per ara, es pas estat revendicat mas aguèt luòc durant una marcha convocada en favor de la patz. D’efièch, lo país patís una onda de violéncia après qu’al mes de julhet, la trèva entre lo govèrn e lo Partit dels Trabalhadors de Curdistan (PKK) se rompèt. L’executiu turc parla d’atemptat terrorista e es a enquistar per saber se foguèt un atac suicida.
 
Agachatz lo vidèo de l’explosion, captat pel mèdia turc Dokuz 8:



La marcha foguèt convocada per divèrsas organizacions, entre las qualas lo Partit per la Democracia dels Pòbles (HDP), una organizacion d’esquèrra pròcurda. L’HDP, sus Twitter, a confirmat que los mòrts èran dins son sector de la manifestacion.



Lo 5 de junh, a Amed (Diyarbakır), l’HDP aviá patit un atemptat semblable, amb una bomba dobla, qualques jorns abans las eleccions ont aquel partit pròcurd obtenguèt lo 13% dels vòtes, empedissent ansin la majoritat absoluda del partit de Recep Tayyip Erdoğan. Despuèi, lo president turc a tendut la còrda amb los curds, profechant quitament de son intervencion en Siria per atacar las basas curdas dins la region autonòma d’Iraq.

Erdoğan a convocat d’eleccions avançadas pel 1r de novembre, e s’especulava qu’assajariá d’illegalizar l’HDP, que foguèt votat de manièra massissa dins las zònas curdas de Turquia, per temptar d’obténer la majoritat absoluda.
(Podètz seguir l’informacion en temps real a travèrs de l’edicion en anglés de Bianet.org.)

Jornalet es possible gràcias al sosten economic e jornalistic dels legeires e benevòls. Se lo podètz sosténer en venent sòci dels Amics del Jornalet o de l'Associacion ADÒC, o tot simplament en fasent un don, atal contribuiretz a far un mèdia mai independent e de melhora qualitat.

Comentaris

Jiròni B. Limòtges
4.

Am-nos vraiment besuenh de veire quela videò, la violencia de l'explosion e la paur de la gent, per comprèner çò qu'es un atemptat. Tombem redde dins lo "voyeurisme" entau, mesma si-es vesem pas lu sang, auvem pas las credadas... Pense que podem far la diferencia dins los mediàs entre la rechercha d'emocions aisadas e la de las informacions, deus fachs explicats.

  • 0
  • 0
Ernèst Guevara Jr. L'Avana
3.

#1 Turquia esnsajava de dintrar en Euròpa. Es pro dire que son desir de democracia deu èsser fòrça limitat !!! L'idèa que l'acte terrorista fosca volgut al nivèl de l'estat ditz pro lo nivèl de democracia bastant per concurrenciar lo democratisme frenetic de la comission europèa, de la Torïka e de tota sa polagalha…

  • 4
  • 0
casa mars
2.

Un sol responsable possible: lo governament islamista d'Erdoğan. Katil devlet.

  • 6
  • 0
Dd
1.

A qual profiècha lo crimi?

E totun, i es un grèu manca de seguretat de la part de l'estat turc!
Democracia?

  • 3
  • 0

Escriu un comentari sus aqueste article