Bandièra01 1180x150: Comuna de Tolosa

Actualitats

crotz-tolosaCreated with Sketch.GasconhaBearnPalés

La lenga fiulada de Bearn s’ensenha a l’Universitat de Pau

Aquela practica qu’a pena se conservava en la Val d’Aussau s’ensenhava ja al collègi de Laruns

Placa d'omenatge als fiulaires d'Aas (Bearn)
Placa d'omenatge als fiulaires d'Aas (Bearn) | Marc Sagnier
La lenga fiulada de Bearn ara s’ensenha a l’Universitat de Pau. Dimècres se n’inaugurèt lo cors en carga del professor d’occitan Felip Biu, segon çò que rapòrta La République des Pyrenées. Dins aquela primièra session que comptava amb un cinquantenat d’autitors, s’esperava la preséncia del cercaire Guy Busnèl, de 100 ans d’edat, qu’aviá menat lo primièr estudi sus la lenga fiulada al començament dels ans 1950, mas poguèt pas participar per de rasons de santat.
 
Aquela practica qu’a pena se conservava en la Val d’Aussau s’ensenhava ja al collègi de Laruns. Lo foncionament es exactament parièr al d’autras lengas fiuladas d’autras culturas, coma lo de l’illa de la Gomera (Canàrias), ont es una practica viva e ensenhada dins las escòlas. Se tracta de fiular de modulacions sonòras de las sillabas. De fach en Bearn son venguts de professors de las Illas Canàrias per n’ajudar a la recuperacion. 
 
 

 
 

Jornalet es possible gràcias al sosten economic e jornalistic dels legeires e benevòls. Se lo podètz sosténer en venent sòci dels Amics del Jornalet o de l'Associacion ADÒC, o tot simplament en fasent un don, atal contribuiretz a far un mèdia mai independent e de melhora qualitat.

Comentaris

lo canonge de misericordia
1.

lo siblaire, aqui un nom fòrça espandit que se dona a un guit -aneda- a un parèu de peis - oc, que lei pescadors entendián sublar-( e a quatre o cinc ràças d'aucèu, coma diriá Nadine Morano -que lo merle e lo tordre ne fan partida e Ara, vaqui ,que lo podem donar a un professor d'universitat ! ren arresta lo progrès !

  • 2
  • 1

Escriu un comentari sus aqueste article