Bandièra01 1180x150: Comuna de Tolosa

Actualitats

França vòl batre Siria encara mai

Los atemptats de París an marcat la reünion internacionala de Viena sus l’avenir de Siria

Los atemptats que París ven de patir an marcat la reünion internacionala sus l’avenir de Siria, que se tenguèt dissabte a Viena (Àustria). “Es mai que jamai necessari, dins las circonstàncias que coneissèm, de coordenar la lucha internacionala contra lo terrorisme”, çò declarèt a France 3 lo ministre dels afars estrangièrs francés Laurent Fabius. “Un dels objèctes de la reünion es de veire concretament cossí podèm accentuar la coordinaciona internacionala dins la lucha contra Daish”, çò apondèt Fabius.
 
L’armada francesa mena d’atacs aerians en Siria contra de camps jihadistas. “Voliam marcar coma objectius: protegir lo nòstre territòri, prevenir d’accions terroristas, agir en legitima defensa”, çò expliquèt alavetz lo president francés François Hollande.
 
 
An bombardat lo fèu de l’Estat Islamic a Raqqa
 
Ièr, d’avions de caça de l’armada francesa tirèron un vintenat de bombas sul fèu de l’Estat Islamic a Raqqa, a l’èst de Siria, en destrusent un pòst de comandament e un camp d’entraïnament. “Lo primièr objectiu èra utilizat per Daish coma pòst de comandament, centre de recrutament jihadista e depaus d’armas e de municions. Lo segond objectiu cobrissiá un camp d’entraïnament terrorista”, çò expliquèt lo Ministèri de la Defensa francés dins un comunicat.
 



 
Sarkozy demanda l’ajuda de Russia
 
“Avèm de besonh de totòm per destruire l’Estat Islamic, e en particular dels russes”, çò a dich l’èx-president francés Nicolas Sarkozy, qu’a demandat a Hollande de “cambiaments drastics” dins la politica exteriora e de seguretat de França.
 
Lo cap de l’oposicion a reclamat al president socialista que s’assumiscan de responsabilitats per garentir la seguretat. “Tot çò que compta es que los franceses se sentan deman segurs. Uèi se’n senton pas”, çò a remarcat. Hollande tanben se reüniguèt amb los presidents de l’Assemblada Estatala e del Senat e amb los caps dels principals partits politics.
 
  
 

La France veut frapper encore plus fort en Syrie

Jornalet es possible gràcias al sosten economic e jornalistic dels legeires e benevòls. Se lo podètz sosténer en venent sòci dels Amics del Jornalet o de l'Associacion ADÒC, o tot simplament en fasent un don, atal contribuiretz a far un mèdia mai independent e de melhora qualitat.

Comentaris

francesc Palma
6.

França ha de dur lo cas a l'ONU e que s'adopte una resolució condemnatoria dels atemtats, actuant legalment. Cresi que los EEUU tamben s'afegiran a la condemna e a la ressolució d'atacar l'EI. Aleshores fer una coalicion internacionala per donar la resposta que's mereis per tots los atemtats que han comès fins ara, la detencion dels responsables e son jutjament.

  • 1
  • 0
savonarole
5.

completi ma pensada eresiarca que a mon avejaire dins aquesta guerra de religion entre chiits e sunnitas, devèm prene lo partit dei protestants de l'islam, de l'iran, de bashar al hassad, maugrat que siegon gaire democrata, sensa oblidar la Russia, de faire una gròssa coalicion e sobretot avèm de neutralizar la Turquia e leis emirs petroliers que fan la catamiaula e juegon doble juòc e viva lei curdes, sensa esclusiva, lei solets que nos donon espeança !

  • 2
  • 1
Lo Joèl Tolosa
4.

A quand una fòrta armada europenca? Ni a pro de veser los francéses totes sols al combat! Va un moment de compatir mas sens un pauc mai d'ajuda s'acabara pas jamai aquela puta de guèrra!!!

  • 2
  • 0
savonarole
3.

podèm se fisar a n aqueu govèrn? un govèrn que sempre nos parla de terroristas sensa nos far saubre au nom de qué espandisson la terror e qu'an oblidat qu'a la guerra de 39-'45 lei democracias faguèron aliança amb lo dictator Stalin per combatre Hitler, maugrat que totis dos avián desencadenat la guerra amb lo tractat-germanò sovietic d'avost 39,. Un pache amb lo diable, lo grand umanista Stalinque borrèu de son pòble que entre autras orrors au mes mai 1945 faguèt transferir totis lei malurós presoniers russos quasi mòrts de fam en Alemanha dins lo Golag en Siberia per lei punir de s'èstre renduts ais alemands

  • 2
  • 4
Sèrgi Viaule
2.

Me demandi quand de temps caldrà encara al monde liure per destrusir aquestes barbars. A creire que fa expriès de perlongar la guèrra. Sols los Curdes balhan al monde una leiçon de coratge. Lo comble de l'inequitat seriá qu'agen pas lor Estat a la fin de la guèrra.

  • 6
  • 1

Escriu un comentari sus aqueste article