Bandièra01 1180x150: Comuna de Tolosa

Actualitats

Hollande vòl perennizar las mesuras de l’estat d’excepcion

Prepausa de modificar la constitucion, refortir las leis, intensificar los bombardaments en Siria, retirar la nacionalitat francesa als individús qu’ataquen los interèsses de França” e “expulsar los estrangièrs que sián una menaça grèva”

| Rama



Lo president francés François Hollande anoncièt ièr una seguida de mesuras frapantas en responsa als atemptats de divendres a París de part de l’Estat Islamic. Hollande afirmèt que los atacs amb bombas en Siria se perlongarián durant las setmanas venentas e demandèt ajuda als estats de l’Union Europèa e de la comunautat internacionala per bastir “una coalicion unitària” contra l’Estat Islamic. “Siria es venguda la pus granda fabrica de terroristas qu’a conegut lo Mond. França demandèt tre lo començament del conflicte que i aguèsse d’unitat per poder agir. Avèm de besonh de mai de bombardaments e de mai d’ajudas. Avèm de besonh de la participacion de totes e cal una coalicion unitària”, çò diguèt Hollande dins una declaracion prononciada dins lo congrès francés, a Versalhas. Per tant, diguèt que se trobariá amb lo president dels Estats Units Barack Obama e lo president rus Vladimir Potin per fin de se coordenar amb eles.
 
Tanben Hollande demandèt d’esperlongar l’estat d’emergéncia pendent tres meses, e mai prepausèt una reforma constitucionala e legala en França per facilitar de mesuras de contraròtle similaras sens que calguèsse tornar declarar l’estat d’emergéncia. “I aurà pas ni pausa ni trèva. Lor crime refortís la nòstra determinacion a los destruire”, çò apondèt Hollande.
 
Lo president francés prepausèt tanben de “far evolucionar la nòstra constitucion per luchar contra lo terrorisme” e soslinhèt que “quand i a una guèrra estrangièra i a fòrça competéncias transferidas de l’estat civil a l’estat militar”.
 
Dins aquel sens, prepausèt de “retirar la nacionalitat francesa als individús” agissent “contra los interèsses de França, e mai se son de franceses”. “Nos cal poder expulsar d’un biais rapid los estrangièrs que sián una menaça grèva”, çò afirmèt.
 
Dins son discors a l’assemblada, lo president francés demandèt d’“esperlongar de tres meses l’estat d’emergéncia” e demandèt amb urgéncia al primièr ministre, Manuel Valls, e als ministres de l’interior e de la justícia “de pèrdre pas una minuta” per qu’aquela mesura foguèsse possibla.
 
“Ne volèm acabar amb lo terrorisme. N’acabarem amb lo terrorisme per que França contunhe de mostrar lo camin. Es la republica que n’acabarà amb lo terrorisme”, çò clavèt.


Estat d’emergéncia dins l’estat francés: almens 170 perquisicions e 23 detencions
 
Dins l’encastre de l’estat d'emergéncia, las fòrças de seguretat francesas comencèron dins la matinada de diluns una granda operacion antijihadista. Segon la compareissença que faguèt als mèdias lo ministre de l’interior francés, Bernard Cazeneuve, se son fachas fins ara 170 perquisicions en tot deténer 23 personas, se son requisicionadas 31 armas, dont 4 de guèrra, e 104 personas son en assignacion a residéncia. Los detenguts son de personas fichadas per la polícia francesa mas pas dirèctament implicadas dins los atemptats de París.
 
A Tolosa, la polícia a fach de detencions dins lo quartièr del Miralh, ont aviá viscut Mohamed Merah, segon çò que rapòrta La Dépêche. D’autras perquisicions en Occitània se serián fachas a Montpelhièr, Lunèl, Avinhon e en Roergue, segon Midi Libre.
 
 
L’estat d’emergéncia
 
Dins l’estat francés, l’estat d’emergéncia es una situacion especiala, un biais d’estat d’excepcion que restrenh las libertats. “Conferís a las autoritats civilas de poders de polícia excepcionals tocant la reglamentacion de la circulacion e del sejorn de las personas, la barradura dels luòcs dobèrts al public e la perquisicion d’armas”.
 
Dins aquela situacion los prefèctes pòdon enebir la circulacion de personas o veïculs dins d’endreches precises a d’oraris fixats, pòdon instituir de zònas de seguretat. De son costat, lo ministre de l’interior pòt assignar a residéncia tota persona “que son l’activitat s’avere perilhosa per la seguretat e l’òrdre publics”. Se pòt barrar de salas d’espectacle, de bars e de luòcs de reünion. Se pòt ordenar de perquisicions domiciliàrias “de jorn e de nuèch” e “prene tota mesura per assegurar lo contraròtle de la premsa e de la ràdio”. Las perquisicions se pòdon far sens lo contraròtle d’un jutge.


Jornalet es possible gràcias al sosten economic e jornalistic dels legeires e benevòls. Se lo podètz sosténer en venent sòci dels Amics del Jornalet o de l'Associacion ADÒC, o tot simplament en fasent un don, atal contribuiretz a far un mèdia mai independent e de melhora qualitat.

Comentaris

Fontan Jr.
5.

E ben ieu, vòli qu'òm retire a la nòstra tèrra la nacionalitat francesa, ee qu'ò li torne sa nacionalitat occitana…

  • 4
  • 0
lachaud Dournazac
4.

#2 S'i avia 30 milons de refugiats arabes en França que portessan lo fanatisme, coma l'ai legit sur internet , de segur m'inquietara mas pensi pas que siajam dins aquel cas.
I a pas una guerra de civilisacion o de religion. I a una guerra de petro-dolars contre daus euros-dolars.
Tota propaganda mesme messotgiera es bona per los uns o per los autres. I auria los bons frances e los mechants musulmans e la necessitat d'eliminar dins los dos camps los que troban pas bons?
Quò es per aquò que prefera la non-violença e la non-agression a los que volan pas se laissat atrapat dins aquela chaussa-trapa, que siajan arabe o frances. Chacun evaluera la situacion.

  • 4
  • 4
Guilhèm Thomàs Tolosa
3.

Es a dire que i auriá la tenguda d'eleccions (regionalas) jos lo regime d'aquelas mesuras liberticidas.

Es complètament fòl. Lo país tomba dins una fugida en davant.

Aquel país, que ven de trobar son afganistan, torna quinze ans en darrèr.

  • 3
  • 2
lachaud Dournazac
2.

Es totjorn la mesma politica que se fai : la repression. Reprimar, reprimar totjorn reprimar e reprimar enguera mai. Sera pus aisat de cambiar la constitucion per aquò que per balhar daus dreits a las lengas regionalas. S'es mesme trobat un òme per demandar a l'estat frances de retirar sas tropas militarias de la quarentena de pais ente son. L'òm sap jamai, ferian benleu besonh per maintener l'ordri dins lo continent europeen que los catalans, los bretons, los còrses menaçan aquela unitat.
Una autra politica es possible. L'òm pòd far la França, l'Euròpe autrament. Sufis de changear de discors.
Benleu, sufiria de changear sas mentalitats individualas per que quò cambia. Chacun es una partida dau tot.

  • 2
  • 5

Escriu un comentari sus aqueste article